La 'flaüta' ibicenca es uno de los elementos más característicos del folclore pitiuso. Por todo ello, el Parlament Balear aprobó recientementemente por unanimididad una proposición no de ley para que se incorpore una asignatura de música tradicional ibicenca, en el Conservatorio de Música y Danza de la isla.
Con esta normativa, según Esperança Marí, diputada ibicenca en el Parlament balear, se iba a «conseguir crear un prototipo para fabricar en serie 'flaütes' de plástico, que facilitarán su incorporación al sistema educativo general».
Algo que ha generado una fuerte polémica, sobre todo entre la Federació de Colles de Ball, que convocaron ayer una rueda de prensa para criticar abiertamente las justificaciones que se han dado para llevar a cabo esta medida.
Uno de los aspectos que más «duelen» a la federación, es según su vocal, Toni Sendich, los precios de los que se ha hablado.
En este sentido, el herrero ibicenco Jordi Marí consiguió fabricar un prototipo en resina de poliéster que abarataría considerablemente el precio de la producción y la venta, pasándose de los 200 euros que vale una tradicional a unos 30 o 40 de la nueva.
Algo que no ha gustado a la federación que argumenta, que «es una cantidad muy barata si lo comparamos con lo que vale un piano de cola, un saxo o una buena trompeta».
Además, tambien hay que tener en cuenta el tiempo que lleva hacer estos instrumentos de forma artesanal, que, según el constructor Toni March, «puede llevar 20 horas, sin contar lo que se tarda en seleccionar la madera y eliminar las que salen mal».
Asímismo, Sendich, defendió que para aprender es necesario los mejores instrumentos asegurando que «no se puede iniciar a alguien en el mundo del piano con un teclado Casio que no llega a los 200 euros en el mercado».
Otro de los temas polémicos tienen que ver con la afinación de cada uno de los instrumentos. Según el vocal, «durante todo este tiempo se ha argumentado que las nuevas 'flaütes' estarán afinadas en contra de lo que sucede con las tradicionales, algo que es totalmente normal, ya que éstas no suenan ninguna igual, porque el sonido que emiten depende de su tamaño sin que haya unos estándares preestablecidos».
Por ello, aseguró, que con la llegada de las nuevas «no sabremos que estándar tendremos que coger, ya que todas sonarán igual». Ante esto, Sendich afirmó «que lo primero que se ha de hacer es elaborar un estudio acústico general de la 'flaüta' tradicional porque hay muchas medidas y sonidos, y siempre han tocado juntos sin molestarse»
A favor de la evolución
Sin embargo, desde la Federació de Colles de Ball aseguraron que no están en contra de la evolución «ya que toda cultura viva implica un desarrollo y una adaptación a los nuevos tiempos y evidentemente, nuestra música, nuestros instrumentos tradicionales y nuestro folclore, no está exento de ello, pero lo que no se puede permitir es que se haga de cualquier manera».
Por eso, desde la federación, creen que es el momento de «dejar de tirar piedras contra nuestro tejado y remar todos en el mismo barco».
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Periódico de Ibiza y Formentera
no em pareix mala idea introduir flautes eivissenques de resina/plàstic en les escoles, i no crec que vagi a perjudicar als constuctors tradicionals. Des de fa temps es toca sa flauta dolça de plàstic nels conservatoris, i no per aixó han deixat de treballar es constructors d´instruments arteseanals de qualitat. Quan em demanen si sa meua música es popular (toc es saxos, clarinet baix, flautes(també eivissenques)etc. sempre dic que sí, però amb un gran però: es instruments son molt cars! Aixó sí: pens que seria convenient establir una afinació pràctica. Instruments en Do sostingut o Fa sostingut per exemple son més complicats de combinar amb les tonalitats des repertoris i instruments convencionals. Siguem práctics!
Hem sembla que tothom parla i opina, i com tots sabem de tot en hi há dues versions. Hi ha que dir que tot el que es va parlar a la roda de prensa no es el que va sortir publicat (podría ocupar un parell de fulls). Penso que l´intenció no era més que defensar-se davant d´algo que es nostro, de tots els que vivim en aquesta illa. I el que van fer, en la meva opinió no fà fer res mes que defensar-se. Que no estiguin afinades les flautes de baladre es totalment fals, us puc assegurar que qui en sap fer, les afina a gust del sonador. I qui compra una flauta, abans de comprarla, ja comprova que la sap tocar. Que es pugui seguir fent sous dels sonador, aqui hi ha lliure mercat, i qui vegi una font de negoci, només ha de fer un parell de cursets gratuits que ofereixen les diferents colles i apendre´n a fer. No es un secret que els constructors de flautes se´n amaguin. Referent al preu, assistin a diverses fires artesanals de l´illa he pogut valorar l´esforç, minùcia i feina, que jo que m´encanten aquestes coses, amb la falta de temps que tinc no em plantejaria en cap moment fer-na una. Referent a les de plàstic o resina, penso que es poden complementar perfectament amb les tradicionals, el mercat es lliure i la finalitat es que no es perdi la nostra tradició. S´ha d´oferir un producte per a cada tipus de mercat. El que hem sap greu es que s´introduexi un nou producte i es doni a conèixer a base de desprestiar un altre.... Penso que ahir a la roda de prensa no van fer més que defensar-se, que es totalment lleial!
Estan o no d'acord amb que s'introdueixi sa flauta a ses escoles i conservatoris? Sortir a fer sa roda de premsa aquesta perquè els ofèn que es digui que ses flaütes autèntiques surten cares o que no poden tocar totes ses notes, em pareix patètic. Ningú que s'estimi sa nostra cultura pot estar en contra de fer flautes perquè es boixos de s'escola l'aprenguin a tocar. Es surrealista aquesta polèmica.
Tots els instruments musicals començaren imperfectes i s'anaren perfeccionant. La flaüta tradicional té problemes d'afinació i caldria buscar una manera de que totes estiguessin ben afinades. Y per això farà falta canviar de tècnica de fabricació. Una altra cosa és emprar el material tradicional de baladre o emprar plàstic. Crec que la intenció d'aquesta nova proposta és bona. Ja va passar quan s'inventaren les flaütes anomenades 'dolçes' per ensenyar música acadèmica als escolars: varen ser rebutjades al principi i ara són inevitables. Igual va passar amb la música folk. ¿Què dirieu ara de la música del grup Uc? Doncs, hi va haver moltes crítiques quan començà aquest grup per part de persones que no entengueren que hi pot haver-hi molts de camins per arribar al mateix lloc: conèixer, mantenir i estimar la nostra música i cançó tradicional i fer-la transmetre a les noves generacions. Una altra cosa és que l'ensenyament de la música folklòrica als conservatoris es faci amb flaütes de plàstic. Aquí crec que tenen raò els flautistes tradicionals. S'hauria d'ensenyar tal com s'ha fet sempre, perquè així és com es mantenen ses essències. Però que estiguin afinades
Per en sonat, si tan cares creus que són, hi ha infinitat de cursets per ensenyar a fer-les. Es molt fàcil criticar quan un no sap de que parla.
Això, això, hem de defendre es monopoli de sa mitja dotzena de constructors de flaütes, que puguin seguir fent sous a costa des sonadors.