Finalment ha imperat el sentit comú: el Consell d’Eivissa ha acceptat reunir-se amb el sector del transport i aquestos han decidit desconvocar la mobilització de demà, la caravana de 300 vehicles en protesta per la pirateria. El sector del transport esperava un gest per part del Consell i aquest gest s’ha produït. Sense cap dubte, l’opció de seure’s a parlar era la més raonable, encara que no s’hagi arribat a cap solució més enllà dels gestos. Els transportistes i les institucions (ajuntaments i Consell) han de treballar junts si realment volen fer front a l’intrusisme, un problema estimulat per la nostra relativa bonança econòmica i que, en els darrers anys, ha adquirit unes dimensions que causen greus perjudicis econòmics. És per això que tots els transportistes (taxis, transport regular i discrecional, de vehicles amb conductor...) s’han unit per primera volta per reclamar solucions. Era també una opció lògica. Idò bé, ara hem d’esperar que el sentit comú continuï imperant.

El sector —i estic ara pensant sobretot en els taxis— hauria d’avançar cap a una modernització decidida. Costa de creure que, avui, a la meitat de 2014, encara no estigui implementada l’àrea de prestació conjunta per a tota l’illa, amb un sol servei de GPS per a tots els taxis. Hi ha qui diu que això provocaria que tots els taxistes, de tots els municipis, acabassin a l’estiu l’aeroport, la parada més lucrativa. Potser sí. Però, el que sí sabem segur és que les solucions que s’han intentat fins ara no han funcionat. A Eivissa hi ha cinc municipis, però l’illa no deixa de tenir només 571 quilòmetres quadrats.

De veritat algú creu seriosament que els taxistes eivissencs s’han regir per cinc regulacions diferents? Així és com hem funcionat fins avui. Tabé costa de creure que les administracions pretenguin controlar la pirateria amb els mateixos recursos que fa un parell d’anys.

El problema no s’ha sabut aturar a temps i ara està desbocat. Són imprescindibles més inspectors, més policies: fer complir la llei encara que la llei, ara mateix, sigui insuficient. Als eivissencs, en molts aspectes, ens estan avançant per l’esquerra i per la dreta (només és un símil automobilístic, no hi busquin connotacions polítiques): el transport pirata, els venedors ambulants, els party boats que no se sap d’on vénen, les constructores que no se sap d’on arriben... Tot allò que anomenam, en general, intrusisme. Els empresaris legals (és a dir, els empresaris pròpiament dits) han de veure com augmenten els impostos i baixen els seus beneficis, mentre els il·legals actuen davant dels seus nassos. És lògic que estiguin emprenyats.