Aquesta temporada ens visitaran 3 milions de turistes, probablement més. Molt malament haurien d’anar les coses, molt desencertats haurien d’estar els auguris, si no es cosmplís la previsió. Suposem que aquestos 3 milions són bons i convenients; suposem que tenim les carreteres per a què passin, que tenim l’aigua necessària, etcètera.
Suposem tot això, i, de passada, acceptem una cosa que de vegades es passa per alt: que no tenim, ni de bon tros, els hotels suficients per allotjar tanta de gent. Els propis hotelers calculen que un 40% d’aquestos 3 milions de turistes aniran a l’oferta turística més o menys il·legal. Són turistes que dormen en negre. De vegades hi ha qui cobra en negre, qui treballa en negre...; idò aquestos turistes dormen en negre: sense generar ingressos a l’erari, tot i que també es beuen l’aigua de les dessaladores (o dels pous salinitzats) i ocupen el nostre asfalt.

I jo em pregunt: què passaria si, de sobte, aquestos 1.200.000 turistes (el 40% de 3 milions) generassin ingressos: si els establiments pagassin l’IVA, si els turistes pagassin l’ecotaxa...

Em pregunt què passaria si, en lloc de bloquejar (des de ja fa molt de temps) el nombre de places hoteleres en unes 80.000, es deixassin reconvertir edificis sencers en hotels i apartaments perfectament legals?... «Reconvertir», no «construir».

Només són preguntes, i jo no tenc una resposta única i vertadera. L’única cosa que sé del cert és que la nostra societat no es pot permetre perdre els ingressos via impostos i taxes que generarien 1.200.000 turistes.