OPINIÓN | Vicent Tur

El futur de sa Penya no passa pel mur

| | Eivissa |

Valorar:

La web d’aquest diari va mantenir durant bastants de dies una enquesta sobre el mur de sa Penya, que va obtenir aquest resultat final: 56 % de votants a favor de la seua construcció i 44% en contra. És quasi un empat, però, així i tot, em costa de creure que una majoria de persones estiguin d’acord en gastar 27.000 euros de l’erari públic en aixecar un mur que és lleig, vergonyós i que té una eficàcia dubtosa.

És lleig perquè es tracta d’una punyetera paret de blocs. Resulta que, després de molts d’anys i molts d’esforços, l’Ajuntament d’Eivissa aconsegueix expropiar amb èxit els habitatges ocupats de sa Penya, i la primera cosa que feim, per celebrar-ho, és aixecar un mur de 2,5 metres d’alt.

És vergonyós perquè la construcció d’un mur com aquest hauria de ser realment la darrera opció. A mi em fa l’efecte que, simplement, ha set l’opció que algú ha considerat més fàcil i més barata.

Respecte de la utilitat del mur, el dimecres 25 ja es va començar a veure quina és la seua eficàcia: aprofitant que els obrers havien abandonat el mur un moment, algú es va dedicar a retirar-ne una part. És evident que alguns dels antics ocupants dels carrers Alt i Retir han decidit mantenir un pols amb l’administració, a veure qui aguanta més...; tiraran el mur o el faran volar o l’escalaran, amb l’objectiu de tornar a ocupar les cases: saben que els habitatges no es poden enderrocar (per la seua protecció patrimonial) i saben que si aconsegueixen instal·lar-s’hi de nou poden causar un problema greu. Però un estat de dret està dotat de poderoses eines per protegir la propietat privada o pública (si les vol gastar), i no és la brigada municipal de paletes i manobres, són el Codi Penal i la policia.

Finalment, el mur em pareix caríssim: amb 27.000 euros (i els que s’hauran d’afegir cada vegada que els antics vesins l’espanyin) es podria pagar un servei de seguretat privat almenys durant tot l’estiu. Potser és que el mur haurà d’estar molt més enllà d’aquest estiu?... Crec que l’Ajuntament de Vila ens hauria d’explicar de manera detallada quins plans té per a sa Penya, quines són les opcions i quins són els terminis d’execució previstos per a aquests plans: quant de temps haurà d’estar en peu el mur?, quant de temps s’haurà de vigilar per a què no el tombin?...: mesos?, anys?, legislatures?... Si hem de prendre com a exemple el termini que s’ha tardat en executar correctament l’expropiació, ja podem agafar cadira i seure... Com a ciutadà, crec que tenc dret a saber quin és l’objectiu final d’aquestos 27.000 euros, tenc dret a saber quins plans hi ha per a sa Penya i quan es duran a terme. Amb sa Penya, l’Ajuntament d’Eivissa està sent molt poc generós a l’hora d’informar: es prenen decisions molt importants i s’expliquen molt poc.

Sa Penya és, potser, el barri amb més encant d’Eivissa. Estic segur que té per davant un extraordinari futur; estic segur que les cases que ara mateix estan envoltades per un mur tendran, així que es recuperi una mica el barri, un altíssim valor; estic segur que la gent es barallarà per anar a viure a aquest barri, i que, dins d’alguns anys, serà un lloc viu i pròsper. L’Ajuntament de Vila ha fet moltes de coses bé a sa Penya, i ha pres unes quantes iniciatives que són ben encertades, des de l’expropiació fins als intents de transformar el barri amb determinades infraestructures. I, ara que només es tracta de rematar bé la feina, resulta que no volem pagar una parella de policies que vigilin el barri.

Comentar

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

toni ramon
Hace más de 4 años

No nos engañemos. La única solución para esta zona requiere de la intervención de la administración del estado y probablemente de la Unión Europea. El ayuntamiento no tiene ni competencias ni financiación suficiente para abordar la rehabilitación de Sa Penya. Cuantos años ha llevado la tramitación para expropiar y desalojar unas cuantas viviendas en el barrio?. Cuanto llevan tramitando la declaración de emergencia de la reposición del emisario de Talamanca?. Ni Ayuntamiento, ni Consell ni Govern, tienen competencias ni financiación para resolver el asunto. No es una zona socialmente degradada, que forma parte del Patrimonio de la Humanidad, y aun mas importante del Patrimonio nuestro. No son razones suficientes para que se impliquen las instituciones que a través de una ley si hace falta devuelvan a esta zona unas condiciones de acuerdo con su importancia?

Valoración:menosmas

Garrovés
Hace más de 4 años

No t'esforsis ViÇent que posis lo que posis en es diaris no feran ni cas com lo que deim que "bram dàsse no arriba al Cel," y no em refereix a tu sino a la circunstancia de que L'ayuntament gobernat per festeros sense cap experiencie non faran res y lo unic que fan es gastarse el sous inutilment y di y desmentir ses coses, per cada cose que fan be en fan deu malament. En definitiva perdre temps per vora si es problemas sa arreglen tot sols.

Valoración:2menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1