Fa dies que el Partit Popular del Consell Insular ha constatat que el nostre Patrimoni és el germà pobre del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut; també que el Consell Insular no assumeix les competències que li són pròpies, com protegir i conservar els nostres béns, part de l’herència que ens ha arribat tant en tradicions, costums, arts com dels immobles i objectes d’interès artístic-cultural i arqueològic.

Les actuacions fetes per a recuperar i posar a l’abast dels eivissencs i dels nostres visitants el nostre Patrimoni són escasses per no dir nul·les.

La museïtzació del poblat púnic de sa Caleta que vàrem deixar enllestida a falta del centre d’interpretació i així completar la promoció d’aquest espai BIC, encara està per fer.

No han fet res per a la museïtzació del jaciment arqueològic de la subestació Torrent de Red Elèctrica de Puig d’en Valls i això que nosaltres vàrem aconseguir que l’entitat privada invertís 700.000€ per canviar la ubicació de les obres i permetre així la seva conservació i difusió.

No han museïtzat les restes trobades al jaciment de Can Malat de Puig d’en Valls que havíem previst unir al molí de s’Olivera.

El museu etnogràfic de Can Ros aquest any està tancat i el personal que disposa és insuficient per no dir inexistent. El conveni amb la Fundació Illes Balears encara no el tenen clar.

Van a protegir i difondre l’establiment rural d’èpoques púnica i romana de ses Païsses de Cala d’Hort i Can Sorà? No, van a cedir el seu ús. Per què?

On és el canvi del que ens parlaven? És aquest? Privatitzar la gestió de part del nostre Patrimoni? Decisió que consideram injustificable.

El pont de can Font o de can Llàtzer que a l’anterior legislatura havíem restaurat ara està emboscat i abandonat.
No parlaré de torres que cauen, de molins, aqüeductes, ponts i fonts que estan en l’oblit.

Les línies de subvencions, instituïdes per nosaltres, a les colles de ball pagès, a les comissions de festes, els convenis amb les diferents associacions i ajuntaments es signen tard i es cobren amb molt d’endarreriment; la major part de les de l’any 2016 encara no s’han cobrat, i això comporta en moltes ocasions que la seva execució es dificulti i es faci amb presses, quan a Patrimoni les presses no són bones..

El programa d’actuacions per al foment i la difusió del nostre Patrimoni a dia d’avui és nul. Per què hi ha tan poca participació i assistència a les activitats programades? Ressaltaré un dels motius: la falta de diàleg amb les associacions i els ajuntaments, així es podria evitar que es solapin i oferir una programació conjunta i de qualitat.

La pàgina web del Departament d’Educació, Patrimoni, Cultura, Esports i Joventut no està actualitzada i la informació que reben els ciutadans és errònia.

Aquest és el canvi? Falta de diàleg i participació.

El calendari de visites de gran part dels nostres béns a dia d’avui és de juliol a mitjans d’octubre. No seria una bona mesura l’ampliació d’aquest calendari per a contribuir a allargar la temporada turística i a més de possibilitar els eivissencs gaudir d’ells?

El nostre Patrimoni pot arribar a ser un agent de creixement econòmic molt important però des del Consell Insular d’Eivissa no estan gestionant ni treballant per a això.

El Departament d’Educació, Patrimoni i Cultura disposa de més pressupost i més recursos, conseqüència de la bonança de la situació econòmica del Consell Insular en aquesta legislatura, però no els gestiona eficientment ni amb diàleg ni amb participació ni amb transparència.

El programa d’actuacions per al foment i la difusió del nostre patrimoni és, a dia d’avui, inexistent i no és el que es mereix el poble d’Eivissa.