Des del boom turístic, Eivissa s’ha conegut com illa on no hi ha límits, on reina la «llibertat». Gran part de la població ha valorat positivament aquesta sensació que «tot val». I les administracions han participat, per activa i passiva, promovent l’urbanisme salvatge, la destrucció de la costa i paratges de gran valor patrimonial i ecològic.

L’absència total de planificació i previsió, controls, visió ... ha conduït a una situació, on queden patents les conseqüències nocives d’aquesta filosofia: les paraules “límit” o “decreixement” estan prohibides en el discurs polític; la planificació en tots els sectors triga decennis en arribar a aplicar-se, frenada per una resistència feroç dels sectors econòmics que només valoren els seus beneficis a curt termini. Tot i així, els polítics s’omplin la boca parlant de “turisme sostenible”, quan és evident que no tenen la més mínima intenció de dissenyar i aplicar un full de ruta per resoldre la crisi actual de la nostra castigada illa i arribar a una situació amb més futur.

És cert que en aquests últims anys, les administracions de l’illa i de Balears han començat a posar en marxa legislació per corregir alguns errors: normatives per protegir la posidònia; una llei per reduir residus i les emissions de gasos d’efectes hivernacle. Són mesures importants, però s’han d’aplicar! Sense una visió del futur, un consens i compromís entre tots els partits polítics, el públic i les empreses, aquestes eines de control no serviran per posar remei als problemes que patim.

I paral·lelament amb el seu discurs i iniciatives “PRO-SOSTENIBILITAT”, i en total contradicció als principis d’aquest concepte, els ajuntaments segueixen donant llicències de nova construcció, actuacions que es tradueixen en més massificació, més cotxes, més consum energètic, l’esgotament de l’aigua dels aqüífers, la saturació de les depuradores i de les carreteres i platges.

Demanam consens, un compromís amb el territori i la seua gent! I sobre tot, acció i canvis per part de les administracions. És per això animam a tots i totes a participar a la concentració del col·lectiu PROU el divendres 20 d’abril al Passeig de s’Alamera.