Cop d’Estat digital

|

Valorar:

Fa exactament una setmana i un dia que va tenir lloc un dels esdeveniments més greus per al sistema cada vegada menys democràtic que patim a la nostra societat. Alguns analistes de la comunicació ho han qualificat, senzillament, de «colp d’estat digital». Aprofit el qualificatiu per titular aquest article. Sia’m permès, idò, de fer algunes reflexions prèvies.

La societat digital fa totalment impossible que algunes disposicions dictatorials preses en el passat es puguin prendre en el futur. Si més no, en les mateixes condicions en què es varen prendre en d’altres etapes històriques. Les xarxes socials, l’accés a Internet, la comunicació fora dels conductes oficials o majoritaris ha obert al món més espais per al control de les persones, però també més espais per a l’expressió de les pròpies idees en llibertat.

Per posar algun exemple: avui, acabant la segona dècada del segle XXI, és totalment impossible que hi pugui haver una persecució de la llengua catalana tan contundent i efectiva com la que es va produir, per exemple, durant la primera etapa del franquisme. Perquè l’Estat podria prohibir la llengua, però no la circulació d’informació a través de les xarxes. Qui ens podria impedir de fer piulades en català a twitter, de penjar blocs en la nostra llengua a Internet, o de comunicar-nos a través del moodle de la manera que ens doni la gana? Per tant, una persecució política de la llengua com la que portaren a terme els franquistes, avui, per imperatiu tecnològic, resulta absolutament impossible.

Basta veure com la digitalització de la societat està influint en l’evolució d’algunes societats tancadíssimes cap a posicions més obertes i democràtiques, més liberals, al cap i a la fi. L’oposició iraniana al règim dels aiatol·làs conclou que els canvis que s’estan produint a l’Iran tenen relació, bàsicament, amb la circulació de la informació, en l’accés a les xarxes per part de les classes mitjanes iranianes, en l’ús generalitzat de les noves tecnologies per part dels jóvens. Amb totes aquestes oportunitats tecnològiques la Xària ho té una mica més malament per imperar de manera omnímoda.

La potència de les xarxes s’ha vist amb l’organització del Tsunami Democràtic, de resposta a la ignominiosa i, en sentit estricte, estúpida sentència del Tribunal Suprem. Aquest moviment democràtic (que les clavegueres de l’Estat intenten assimilar al terrorisme, actuant com una Turquia qualsevol) va tenir desenes de milers de persones en xaxa els primers dos o tres dies, i va arribar a quatre-centes mil abans del primer mes d’haver-se constituït. Quasi mig milió de ciutadans mobilitzats a través de les xarxes són totalment imparables per a qualsevol estat del segle XIX. Pedro Sánchez, el gran estratega, va decidir «cortar por lo sano» i promulgar un decret segons el qual, sense intervenció de la Justícia, el govern espanyol estarà facultat per tancar pàgines web, és a dir, per obstaculitzar la llibertat d’expressió a la xarxa. Ho argumenta per «fets molt greus que han ocorregut a determinat territori» (sense dir-ne ni el nom, com si fos el Kudistan als anys setantes del segle passat, quan el simple fet de dir el nom ja era delictiu). El decret afecta set lleis, entre elles la Llei de Telecomunicacions. En fi, un atemptat contra la Constitució espanyola, dut a terme per un suposat «constitucionalista». (Dit sigui entre parèntesis: els diferents constitucionalistes han vulnerat més vegades la Constitució espanyola els darrers mesos que els independentistes en tota la història de l’independentisme). Un colp d’estat digital.

Davant el colp d’estat (aquest més autèntic que no cap altre que s’hagi produït des de l’any 1936), em garratiba, m’espanta la passivitat dels periodistes, intel·lectuals, polítics honestos, jóvens, universitaris, i tot l’etcètera que s’hi vulgui afegir, espanyols. Tan malalta està, ja, la democràcia?

Comentar

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Bernat Marí
Hace 10 meses

Sincerament, costa trobar un columnista tan sectari i fanàtic en tota la premsa espanyola com vostè, senyor meu. Els únics violents i els que s'han saltat les lleis van de groc, però a vostè això li és igual, la qüestió és esbombar el seu odi a tot el que representa aquesta Espanya tan dolenta que li permet faltar-li al respecte i insultar-la dia rere dia. Te alguna cosa a dir sobre les llistes negres que s'estan fent a Catalunya acusant tots els que no són indepes, o a vostè això li sembla bé?

Valoración:1menosmas

A caray
Hace 10 meses

...y cobra del Estado español, cotiza a Seguridad Social española, paga a la Hacienda española. Y hablando de lengua ¿sabe a que colegio van los hijos de Oriol Junqueras, los de Artur Mas, los de Josep Guardiola...a unos donde no se aplica lo que quieren que se aplique a todo el mundo en Cataluña, es decir la "inmersión". Y de la Rahola con su hija en Suiza, mejor no hablemos. Informese Bernat, informese.

Valoración:4menosmas

El Llanera solitario
Hace 10 meses

Bernat , una persona culta donde las haya, una persona que defiende sus ideas allá donde vaya, me podría responder a la pregunta ¿ Hay persecución de la lengua castellana en la Comunidad Autónoma de Cataluña ?? y por favor , ya que es columnista en este diario, escriba algún artículo, referente a su nacionalidad, ¿ es española , verdad ?, pues eso..

Valoración:6menosmas

A caray
Hace 10 meses

Bla, bla, bla. Que si Bernat, que las redes sociales van muy bien, que internet es una herramienta de información. Mire Ud. si lo es, que ayer antes de la medianoche ya habia visto la portada del El Periodico de Cataluña. Le recomendaria que le pegase un vistazo y no leyese tanto los panfletos independentistas, que de esa noticia no haran referencia alguna. Informese tambien con prensa un poco seria, aunque no sea de su agrado. Salut.

Valoración:4menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1