Opinión / Joan Pons Torres, historiador

ERTE a sa classe política

|

Valorar:

Sempre he defensat que es nostros representants públics han de cobrar un salari digne. Es ciutadans mos queixam que volem polítics qualificats, amb estudis, experiència laboral, bons gestors, i sobretot, honrats i que no robin. Però no som conscients des sacrifici que fan molts d’ells, deixant endarrere o posant en guaret sa seua vida professional, renunciant a temps amb sa seua família per dedicar-lo a defensar s’interès general i a sa ciutadania. Si volem que mos governin bé, i que ho faci gent preparada, es salaris públics hauran de ser raonables. Sa responsabilitat té un cost.

Però ara pareix que es qui no són conscients de sa realitat són ells. Davant una crisi econòmica de dimensions descomunals, amb més d’un milló de persones que perdran sa seua feina, amb milenars d’autònoms que s’han quedat sense ingressos, polítics i assessors són ara mateix un des sectors privilegiats que segueixen cobrant íntegrament sa seua nòmina a pesar d’haver-se reduït sa seua activitat parlamentària.

Es Partit Popular i El Pi aposten per una reducció des jornals d’aquells càrrecs públics que no estan a primera línia de gestió de sa crisi des Covid-19. Esquerra Unida ha arribat a proposar que es responsables públics renunciïn as 50 per cent des seu salari mentres duri s’estat d’alarma, incloguent a assessors i càrrecs des Govern.

Sa qüestió és que, entre uns i altres, ha estat impossible que es partits polítics de ses Balears arribassin a un acord per rebaixar-se es salari que cobren es diputats autonòmics. I no mos oblidem des assessors, que es Govern de Francina Armengol va augmentar un 40 per cent en persones de confiança i un 20 per cent en alts càrrecs. Concretament, es Govern socialista va pujar de 49 a 69 es número d’assessors, i de 70 a 83 es d’alts càrrecs. Parlam d’un cost de 600.000 euros més a s’any en assessors i 600.000 euros a s’any en alts càrrecs. Això sí, aquí ningú rebaixa imposts a autònoms i a ciutadans en general, ni ningú es rebaixa un duro des salaris públics que pagam tots es contribuents. El Govern de la gent, deien.

És una punyetera vergonya, una injustícia i un acte d’insolidaritat, que sa societat espanyola hagi de fer sacrificis i filigranes per sortir endavant, mentres que es responsables polítics que mos han duit a ser es primer país del món en nombre de morts per coronavirus a dia d’avui, ni se plantetgen una rebaixa des seus jornals públics. Fa uns mesos, a Itàlia varen eliminar 230 diputats i 115 senadors. I Estats Units, un país amb més de 320 millons d’habitants, funciona perfectament amb 100 senadors i 435 congressistes. ¿De ver que a Espanya, amb tantíssims de càrrecs polítics i assessors (nacionals, autonòmics, provincials, insulars, municipals…), amb tants d’organismes, fundacions i mitjans de comunicació públics caríssims i de dubtosa utilitat, no es pot retallar res per ajudar a sa ciutadania en un moment de crisi econòmica? ¿Cap servidor públic pot fer un trist esforç?

Es servidors públics estan an es servici de sa ciutadania, no al revés. Governen per naltros i gràcies a naltros. És s’hora que es polítics facin esforços equivalents an es que ells exigeixen a sa ciutadania que els manté a cuerpo de rey a través d’impostos cada vegada més alts i abusius. ¿Per què no un ERTE a sa classe política fins que se solucioni sa crisi econòmica? Això o una rebaixa immediata d’impostos a sa població. Comencin a predicar amb s’exemple, senyors polítics. Se mos acaba sa paciència.

Comentar

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Pepe Arribas
Hace 9 meses

Es básico una limpieza, es el momento, sobran cargos de confianza, asesores, directores, etc...todos puestos a dedo para cubrir plazas y pagar favores y muchos de ellos sin formación ni estudios.

Espero que el esfuerzo que va a hacer la sociedad estos próximos meses/años vaya en consonancia con los esfuerzos de los políticos, nadie comprenderia como una familia no obtenga ingresos, empresas cierren, autonomos lo pasen fatal y un cargo de confianza gane 50.000€ al año por "estar", esos recursos deberían ir a sanidad, bienestar social y educación.

Valoración:2menosmas

Cero politicos
Hace 9 meses

Politicos cualificados, con estudios y experiencia es muy dificil de conseguir normalmente todos los que estan preparados no se ponen en esa primera linea prefieren manejar todo desde atras solo hace falta ver los casos de corrupcion de espanya, dejan alimentar el ego a los que mas buscan protsgonismo para que se peleen con otros mientras hacen sus chanchullos por la puerta de atras sin importar ideologia, como cuando descubrieron que politicos de todos los partidos tenian al mismo banquero suizo, lo de honrados hay que ponerle imaginacion

Valoración:2menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1