Podem valorar com passa el temps fent una ullada a la feina i als resultats que aconsegueixes pel camí. Tot just ara fa un any, el Consell Insular començava una nova legislatura amb un canvi de govern escollit pels ciutadans d’Eivissa que depositàren la seva confiança en un equip format pel Partit Popular i Ciutadans. Un any desprès, colpits per la pandèmia sanitària que ens afecta a tota la societat, fent la vista enrere per comprovar com, des del rigor i el compromís, s’han posat les bases per a convertir el Consell en una institució propera i transparent.

Vivim immersos en una crisis sanitària, social i econòmica que ens posa a prova a diari i que, com a governants públics, ens ocupa i preocupa des del primer dia. Amb el record de les dotze persones que ens deixat a causa de la malaltia i amb el nostre recolzament als malalts i les seves famílies, tenim més present que mai que Eivissa necessita tenir unes institucions fortes i dinàmiques, capaces d’atendre i resoldre les moltes dificultats i necessitats que van apareguent. Si alguna cosa lliçó ens ha deixat aquesta pandèmia és que junts som més forts i que, en un any atípic i complicat, hem set capaços de posar Eivissa i els interessos de l’illa per davant d’altres plantejaments ideològics o partidistes.

Grups polítics, institucions, patronals i sindicats hem estat capaços d’establir unes bases conjuntes que marcaran la recuperació social i econòmica de l’illa, sense oblidar mai que la Covid-19 encara és entre naltros i no podem baixar la guàrdia. La pandèmia ha canviat les nostres prioritats i manera d’actuar, però ha refermat el compromís unàmine dels eivissencs per enfrontar les dificultats amb rigor i responsabilitat. Per això, en un any tan estrany com complicat, m’agradaria remarcar la feina i el compromís de l’equip de govern del Partit Popular i Ciutadans per atendre per atendre les necesitats i reptes que Eivissa necessita ara més que mai. Ens enfrontam a un futur incert, difícil, però desprès d’un any de feina rigorosa i constant hem començat a marcar el camí des del Consell cap a la recuperació des del concens i la col·laboració amb tota la societat.

Els ciutadans necessiten confiar en les seves institucions i per aquest motiu, des del primer dia, s’ha treballat per convertir el Consell en una institució àgil i propera. Una administració oberta, eficaç i eficient. I ho hem fet com s’ha de fer, amb fets i no amb paraules. Si alguna cosa no es necessita ara són grans anuncis que acaben buits de contingut. Eivissa necessita realitat i concreció. Només per posar un exemple: l’índex de transparència de la institució ha passat en un any del 45,56% al 76,84%, un detall que demostra quin és el tarannà del govern i quin és la seva preocupació real.

En un any hem aconseguit una cosa tan bàsica com és tenir al dia el pagament de subvencions i ajudes a persones, entitats socials, associacions i clubs esportius de l’illa d’Eivissa. Moltes d’aquestes ajudes portaven sense tramitar des de 2017, provocant situacions dramàtiques i difícils que ara comencen a solventar. Al mateix temps que s’han pagat els deutes, hem estat capaços d’obrir noves línies d’ajuda especifiques per temes relacionats amb la gestió de la Covid-19, i hem adaptat i posat en marxa un Pla d’Impuls Social i Econòmic valorat en quatre milions d’euros que es destinaran a projectes, iniciatives i ajudes als col·lectius més vulnerables i afectats per la desigualtat social refermant el nostre compromís amb les persones i amb els ajuntaments, obrint en aquest sentit una línia de col·laboració directa i transparent amb tots els municipis de l’illa.

El Consell més municipalista de la història ha impulsat en un any la construcció d’un centre provisional de baixa exigència a Sa Joveria que donarà servei mentre l’esperat centre des Gorg sigui una realitat, s’han establit noves línies de col·laboració amb entitats sociosanitàries i s’han millorat i ampliat serveis essencials com ara l’atenció a les dones, el centre d’atenció de conductes adicctives i els serveis assistencials essencials. En breu també, acabaran les obres de la reforma del pavelló 208 de Sa Coma que permetrà millorar l’atenció i adequació d’espais per als menors.

Un any és un espai de temps massa curt i que passa massa ràpid però ja podem a mostrar resultats d’una gestió seriosa i complidora. Així, s’ha donat un important impuls a la tasca administrativa de la institució, desbloquejant expedients i tramitacions col·lapsades durant anys per manca d’atenció. És el cas de l’obtenció de les cèdules d’habitabilitat que han reduït a la meitat l’espera per a la seva concessió.

El Consell compta per fi amb una oficina per a la lluita contra l’instrussisme que ha de posar ordre i control sobre l’activitat il·legal que tan perjudica a les empreses que compleixen amb la legalitat. En un any, un total de 47 tanques publicitàries ja han desaparegut del perfil rústic de les nostres carreteres i s’han obert expedients per a la retirada de noves tanques.

Desprès d’anys, Eivissa torna a tenir una oficina de informació turística al centre de la ciutat, al barri de la Marina i cal recordar també que en pocs mesos s’ha obert una nova línia d’ITV i s’ha aprovat un nou Pla de Transports que recull la situació i necessitats reals d’aquest servei públic imprescindible per a aconseguir una mobilitat sostenible i eficient.

És cert que queda molta feina per fer però aquest primer any de legislatura ha servit per demostrar que és amb feina, amb dedicació i compromís com es pot avançar en un camí que es presenta ple d’entrebancs a causa de la crisi provocada per la Covid-19. Però la unitat, la responsabilitat i voluntat de tota la societat eivissenca permetrà anar poc a poc assolint les fites desitjades.