Santa Eulària des Riu és un municipi que enamora, i que enamora per moltes raons. Tenim uns paratges naturals amb encant, una costa privilegiada, unes molt bones platges, uns pobles acollidors... però tenim una falta d’infraestructures bàsiques molt important i que ve motivada per una mancança de planificació de quaranta-un anys de governs del PP, on els interessos empresarials d’uns pocs han primat per damunt dels interessos generals de totes les persones que resideixen en aquest municipi.

Sabem que portar endavant segons quin tipus d’infraestructures suposen molts anys d’anar darrere el projecte: primer perquè no es disposa de l’adequat terreny, després per veure qui ho finança i, sobretot, perquè s’executi el projecte en temps i forma. No hauria de ser així, però ho és, lamentablement. Exemples són que necessitam una nova escola i encara la Conselleria d’Educació no té el solar, perquè l’ajuntament no li ha sabut poder donar, necessitam una estació d’autobusos i no tenim el solar a disposició, necessitam carrils bici i no tenim espai per fer-los, necessitam lloc on aparcar els cotxes perquè es varen planificar edificis sense capacitat suficient d’aparcament, necessitam escoletes públiques, necessitem centres de dia... i així una llarga llista d’infraestructures i serveis bàsics per fer més fàcil i confortable la vida de la ciutadania del municipi. Serveis que tots van lligats a disposar de sòl públic, cosa que mai els governants a Santa Eulària han gestionat adequadament.

Qui no ha parlat en alguna ocasió del problema de depuració d’aigües que tenim a Santa Eulària? Tothom ho ha fet, segur que tots en algun moment ho hem fet, o ho hem patit. És per aquest motiu que al Ple de la Corporació de juliol de 2018 el grup municipal socialista va presentar una proposta d’acord amb relació a poder disposar d’un solar per una nova planta depuradora al municipi, que deia: L’ajuntament de Santa Eulària des Riu acorda iniciar el procediment per trobar un indret adequat per a la ubicació d’una nova planta depuradora per donar servei a les necessitats de la població del municipi de Santa Eulària.

L’ajuntament de Santa Eulària des Riu acorda comunicar-ho al Ministeri de Medi Ambient i Energia una vegada es disposi dels terrenys adequats per a la construcció d’una nova planta depuradora per aquest municipi.”

Durant el debat d’aquesta moció, proposta que puc assegurar que va fer una mica d’urticària a l’equip de govern d’aquell moment del Partit Popular, que estava presidit per l’alcalde Vicent Marí, a petició del que en aquell moment era regidor de l’àrea de serveis generals, Sr. Mariano Juan, es va sol·licitar una transaccional, quedant la proposta d’acord aprovada per unanimitat amb els següents punts d’acord: Acorda encomanar a la Comissió de Territori que realitzi un estudi de càrrega de la depuradora per determinar les necessitats i formes de depuració. L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, una vegada disposi del resultat d’aquest estudi i disposi dels terrenys adequats per a la construcció d’una nova planta depuradora per aquest municipi, acorda comunicar a l’Administració competent perquè procedeixi a la seua construcció.”

El passat 29 d’octubre, uns anys després, des del grup municipal socialista hem portat al Ple una moció de control per saber quins són els passos que s’han fet per part de l’equip de govern amb relació a aquest acord de Plenari, acord que vull recordar és un manament que fa la corporació a qui governa, manament que s’ha de complir. I ho hem fet per dos raons principalment: una, perquè com sempre tenim poca informació per part de l’equip de govern sobre la seua gestió i, segona, perquè ens preocupa veure com hi ha un creixement molt important de nous edificis d’habitatge, que suposarà un increment molt important de la població del nostre municipi (i tothom tira de la cadena del vàter).

La nostra sorpresa va estar quan la regidora de Medi Ambient, la Sra. Mónica Madrid, va donar explicacions a aquesta petició. No només va deixar ben clar que no s’ha fet res des de juliol 2018 per tenir aquest solar, sinó que a més a més es va excusar en què ni l’actual depuradora ubicada a la sortida de Santa Eulària camí des Canar, ni per exemple la de Cala Llonga, estan al 100% de la seua capacitat. Vol dir la Sra. Madrid que hem d’esperar que aquestes depuradores vessin les aigües fecals per començar a pensar que necessitam una nova estació?

A això jo li dic nul·la previsió de futur, això és total ignorància del que suposa un creixement sense planificació d’infraestructures bàsiques i necessàries per a un municipi que el mateix Partit Popular afirma considerar “un municipi de cinc estrelles”.

El municipi compta avui amb una població de més de 38.000 habitants, quasi 20.000 dels quals viuen al poble de Santa Eulària. A això li hem de sumar que el nostre municipi té més de 22.000 places turístiques, bona part de les quals estan ubicades al mateix poble o al seu voltant, sense comptar amb les places de segona residència, que també en tenim moltes, ja que les polítiques urbanístiques del PP han estat més encaminades sempre al creixement especulatiu que a tenir habitatge digne per a les necessitats dels santaeulariencs i de les santaeularienques.

El Sr. Vicent Mari, durant els dotze anys que va estar al capdavant de l’alcaldia, va donar molta guerra al Govern de les Illes Balears i al Consell d’Eivissa (sobretot quan no governaven els seus) perquè la depuradora de Santa Eulària no fes pudor, però mai va pensar que igual en podríem necessitar una altra de nova. Tampoc ho pensa avui l’actual alcaldessa, Sra. Carmen Ferrer. Ens trobam davant de les mateixes velles polítiques de sempre, o almenys això ens fa pensar per la lamentable resposta que ens va donar la Sra. Madrid en aquest darrer Ple.

Estam passant ara mateix uns moments molt complicats conseqüència de la maleïda pandèmia de la Covid-19, però tothom espera i desitja que això passi aviat i que la tan desitjada reactivació econòmica arribi, que el nostre poble torni a la seua activitat rutinària i que floreixi com ha fet sempre, com Santa Eulària mereix. Per això hem de pensar que necessitam infraestructures bàsiques com és una nova depuradora, perquè a Santa Eulària s’hi segueix construint, es construeixen pisos perquè hi visquin persones que tiren de la cadena cada dia.

Si ens estimam Santa Eulària, pensem una mica més amb el cap i facem gestió, Sra. Ferrer, adequada a les necessitats del nostre municipi, perquè el que sembram avui serà el fruit de demà, i esperem que d’aquest fruit no ens hàgim de penedir.