Opinión

Seguretat i ideologia

| Ibiza |

Valorar:

Per definició, els cossos i forces de seguretat de l’Estat no poden tenir ideologia. No poden estar al servei d’una ideologia. No podem mostrar-se ideologitzats. No poden manifestar les seues idees polítiques. No poden posar-se al costat d’una opció política i enfront de la resta. No poden prendre partit (polític). Els membres dels cossos i forces de seguretat estan al servei de tota la població, independentment de la seua ideologia (de la de la gent, vull dir), de les seues condicions personals, de la seua raça, de la seua religió, de la llengua que parlin, del lloc on hagin nascut... En els conflictes polítics, els cossos de seguretat han de ser neutrals, i mai no poden prendre part pels uns o pels altres.

L’observació més elemental dels fets, arreu del món, emperò, ens ve a demostrar que una part (no vull generalitzar-ho, ep!) dels membres dels cossos i forces de seguretat tenen tendència a simpatitzar amb opcions autoritàries, conservadores, més escorades cap al que se sol catalogar com a dreta política. En la mesura en què aquest fenomen es produeix, hi pot haver un biaix que perverteixi el paper dels cossos i forces de seguretat. Teòricament, a nivell estrictament privat, els seus membres haurien de constituir un reflex de la societat: hi hauria d’haver hòmens i dones, religiosos i no religiosos, dretans i esquerrans, desenvolupistes i ecologistes, catalanoparlants i parlants d’altres llengües, etcètera.

Sabem, per pura observació, que això no és així. I que no ho sigui causa el biaix a què feim referència.

Les societats democràtiques treballen àrduament per la neutralitat política dels cossos i forces de seguretat, i perquè s’assemblin tant com sigui possible a la societat a la qual han de servir. Perquè, no oblidem mai, els membres d’aquests cossos són, abans que res, servidors públics. Hi ha molta diferència entre l’esperit que suposa considerar-se servidor públic i el que confereix la condició d’autoritat. No es pot ser, realment, autoritat sense ser servidor públic. I el servei públic, per si mateix, ja confereix algun tipus d’autoritat. Ah! I l’autoritat es guanya, en democràcia, amb l’acceptació per part de la població. Algú que té potestat per fer complir determinades normes però no té acceptació per part de la gent (tant si es tracta de les persones que exerceixen l’autoritat com de les normes que han de fer complir) perd qualsevol legitimitat. I, sense legitimitat, no hi ha autoritat que valgui.

En aquesta línia de treball, voldria fer atenció sobre la tasca que està portant a terme la cancellera alemanya, Angela Merkel, per controlar la creixent influència de l’extrema dreta dins l’exèrcit i dins la policia federal d’Alemanya. S’havia anat observant com, de manera creixent, Alternativa per Alemanya anava tenint més adeptes entre els membres de l’exèrcit i de la policia. I això, naturalment, preocupava el govern alemany. Pel biaix que suposa en relació al conjunt de la població.

Dit això, sia’m permès un apunt sobre el tractament de l’extrema dreta per part dels conservadors alemanys. Angela Merkel té una única línia vermella a l’hora d’establir pactes: es diu Alternativa per Alemanya. La CDU pot pactar amb qui sigui (de fet, governen alguns estats en coalició amb Els Verds), excepte amb AfD (Alternativa per Alemanya, en les sigles en alemany). Traduint-ho: seria com si, entre nosaltres, el PP pogués pactar més fàcilment amb ERC o amb Podem que no amb Vox.

Després de la Segona Guerra Mundial, Alemanya ha dedicat dècades a la desnazificació. Fer apologia del nazisme, a Alemanya, és delicte. Exhibir símbols nazis és delicte. Negar l’Holocaust és delicte. Etcètera. Alemanya ha treballat molt per fer net del passat nazi i per arrelar la cultura democràtica entre els seus ciutadans. Per això, ara mateix, existeix aquesta vigilància sobre els integrants dels cossos i forces de seguretat de l’Estat. Vigilància que, per cert, ja ha provocat algun petit daltabaix, com ara la destitució, el mes passat, de diversos càrrecs de l’exèrcit per connivència amb posicions autoritàries i amb plantejaments poc democràtics.

Veig molt clar que, des del govern, es pot reprimir els extremistes que actuïn dins aquests cossos de seguretat. Però la repressió no arregla el problema. El problema l’ha d’arreglar l’establiment d’una cultura realment democràtica (i d’una cultura de la neutralitat) entre els servidors públics que es dediquen a la seguretat. En la mesura en què aquesta cultura progressi, als països on no elegim democràticament els comandaments policials, els integrants dels cossos de seguretat s’aniran assemblant més a la societat a la qual serveixen. De la distància entre uns i altres se’n desprèn el grau de qualitat democràtica: a més distància, menys qualitat democràtica; a més semblança, més profunditat democràtica.

Comentar

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

A caray
Hace 13 días

Deu meu...quina matraca. El Sheriff Joe Arpaio también fue elegido democraticamente, vestía a los presos de color rosa y les hacia limpiar cunetas.

Valoración:menosmas

a punto de nevar
Hace 13 días

El ideal de este señor esta tan claro que no merece rebatirse, en cuanto a la patologia creo que le iria de maravilla ser atendido por un psiquiatra de la Legion que encontraria remedio a sus desvarios

Valoración:4menosmas

Manuuuuu
Hace 13 días

Ostras,, tres palabras, puntos suspensivos, y ninguna pone Iglesia...

Valoración:menosmas

Joan de Sa Panxa
Hace 14 días

Tampoc haurien de tenir-la els professors per no contaminar als seus deixebles, i vostè va ser un fefaent exemple que res de res. Bernat, apliqui's aquesta història de la neutralitat abans de donar lliçons a ningú.

Valoración:3menosmas

Xol
Hace 14 días

Artículo muy acertado....lástima que el Govern de la Generalitat, al que tú defiendes sin pudor, no lo practique con los Mossos d'Esquadra y pretenda convertir a esa fuerza, que es de todos los catalanes, únicamente al servicio de los independentistas.

Valoración:2menosmas

El Llanera solitario
Hace 14 días

Y me podrías explicar por qué tú Generalitat, lo primero que quería hacer es que los Mossos d´Esquadra dependieran únicamente y en exclusiva del Gobierno catalán ? Me podrías explicar por qué nombraron jefes afines al Régimen ? Sí Bernat Sí, en tú comentario hablas únicamente del las Fuerzas del Estado y no de las autonómicas ? Bernat, de vez en cuando, hay que ser autocrítico con los pensamientos y orientaciones de uno mismo, aunque no esté de acuerdo..

Valoración:5menosmas

manumenorca
Hace 14 días

... molt bó... bravo...

Valoración:-8menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1