L’Escola d’Hoteleria d’Eivissa, un centre que ha de ser emblemàtic i referent, serà per fi una realitat a mitjan 2022, si les obres de construcció es desenvolupen segons el previst, que esperem que així sigui. Es tracta d’un projecte del Consell Insular d’Eivissa, que va néixer durant el mandat del president Xico Tarrés, qui després de l’adquisició de l’antic quarterament militar de sa Coma va idear-hi la creació d’un campus universitari i d’una zona de serveis insulars. L’edifici es construirà en terrenys del Consell Insular d’Eivissa i serà propietat del Consell Insular, institució que, a pesar de no tenir competències en educació, ha liderat des de l’inici el desenvolupament del projecte.

La construcció de l’Escola d’Hoteleria suposarà una inversió 7.600.000 euros, amb una aportació de 4.500.000 milions per part del Govern de les Illes Balears, a càrrec de l’Impost del Turisme Sostenible. Gràcies a aquest projecte, Eivissa tendrà una Escola d’Hoteleria que serà la clau per donar un impuls definitiu a la qualitat de la nostra indústria turística i del conjunt del sector serveis. Ajudarà la nostra illa a ser referent internacional en el sector gastronòmic, reforçant una posició de reconeixement que ja és elevada, i amb el nostre producte local, tant de la terra com de la mar, com a base de la seua creació tradicional i moderna.

Serà fonamental per oferir als treballadors i les treballadores de l’hoteleria la formació que a Eivissa no podien rebre, obligant moltes famílies a fer l’esforç d’enviar els fills i les filles a estudiar fora de l’illa si volien assolir la titulació oficial de Serveis de cuina i restauració i Allotjament i comercialització hotelera. Oferirà també els certificats de professionalitat en operacions bàsiques de pastisseria, direcció de restauració, rebosteria, allotjament rural, servei de bar i cafeteria, cuina o recepció en allotjaments i idiomes, a més d’altres accions específiques de divulgació i formació continuada en matèria d’hoteleria.

El compromís i suport de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, i de la consellera Pilar Costa, han estat fonamentals per fer realitat el projecte. I absolutament imprescindible ha set la feina impressionant de l’equip tècnic, jurídic i administratiu del Consell Insular d’Eivissa que hi ha treballat en els últims anys, dirigits en el mandat anterior per la cap de gabinet de Presidència i actual senadora d’Eivissa i Formentera, Patricia Abascal, demostrant la capacitat del funcionariat de l’administració insular, del qual la ciutadania d’Eivissa s’ha de sentir molt orgullosa, a pesar del que diuen alguns.

Pens que és molt important assenyalar aquestes qüestions, ara que s’intenta posar en dubte la participació financera del Consell Insular en la seua construcció. Si l’actitud dels actuals governants del Consell Insular de reclamar al Govern de les Illes Balears el finançament íntegre i per avançat d’absolutament totes les necessitats d’inversió que hi ha a la nostra illa s’hagués produït els anys anteriors, difícilment podríem veure les obres de l’Escola d’Hoteleria en marxa, com tampoc no hauríem vist la construcció del nou emissari de la depuradora d’Eivissa o els projectes d’habitatge públic, per citar només alguns exemples.

La cooperació entre les administracions és necessària, i, en molts casos, imprescindible per fer possible les actuacions públiques. Les fórmules de cooperació i cofinançament són les més adequades per assegurar la materialització dels projectes públics, i és en aquest sentit que es va treballar en la legislatura progressista del Consell Insular d’Eivissa que vaig tenir l’honor de presidir en el mandat 2015-2019.

Voldria, en aquest sentit, recordar la posada en marxa de la nova seu de la UIB a l’antiga comandància militar. El Consell Insular d’Eivissa, durant el mandat progressista de 2007 a 2011, va destinar 9.100.000 euros a l’adquisició de les parcel·les i rehabilitació integral d’aquell edifici. Les obres varen finalitzar durant el mandat posterior del president Vicent Serra, qui va cedir l’antiga comandància a la Universitat de les Illes Balears, amb José Ramón Bauzá a la presidència del Govern de les Illes Balears. El Partit Popular d’Eivissa mai va reclamar al govern de la Comunitat el cost de 9,1 milions que va costar el projecte, com sí que fa ara el president Vicent Marí respecte a l’Escola d’Hoteleria. Serà perquè ara no governa el seu partit a les Illes Balears, sinó que tenim una presidenta socialista?
Més enllà de discursos oportunistes i partidistes, crec que és molt important centrar-nos a seguir pensant els projectes de futur que necessita la nostra illa. En aquest sentit, el desenvolupament del campus de sa Coma, d’acord amb el full de ruta aprovat pel Ple del Consell Insular en la passada legislatura, amb la resta de projectes com per exemple l’Escola Oficial d’Idiomes, crec que ha de ser una prioritat. Retardar, bloquejar o descartar aquestes inversions, per una utilització partidista del Consell Insular, seria un greu error que la nostra illa no ha de permetre, i molt manco en el temps actual que ens ha tocat viure.