Poques setmanes després de la inauguració de l’exposició a Palma, ens arribava la trista notícia de la pèrdua de Rafael Tur Costa, nascut a Santa Eulària des Riu l’any 1927. L’exposició, comissariada per Imma Prieto, Pilar Rubí i Soad Houman, era un homenatge en vida a la trajectòria artística de l’artista eivissenc, que tot i estudià a l’Escola d’Arts i Oficis Artístics d’Eivissa, tingué una formació autodidacta que el portà a iniciar els seus primers contactes, en la dècada dels cinquanta, amb els integrants de la Hochschule Für Bildende Kunste, de Berlín. Anys més tard, establí amistat amb integrants del grup Ibiza 59, un grup artístic format per residents a l’illa d’Eivissa el qual estava integrat per Erwin Broner, Hans Laabs, Katja Meirowsky i Antonio Ruiz, entre altres, i que el posarien en contacte amb els moviments d’avantguarda europeus.
L’exposició que es presenta en Es Baluard és la més gran dedicada a l’artista eivissenc, recull més d’un centenar d’obres, així com notes de premsa, documents gràfics, esbossos i correspondència. Un recorregut artístic, però també personal per la trajectòria de Rafael Tur, que ens acosta a analitzar els seus inicis on l’abstracció obscura donarà cabuda a una geometria més clara amb el predomini absolut del color blanc, evocador de la llum de la seva estimada Eivissa.
Exposicions com aquesta, són claus dins la projecció cultural i artística de les nostres illes, ja que honren la projecció artística de grans artistes que fins a hores d’ara no havien tingut un merescut reconeixement.
L’exposició romandrà oberta al públic fins al 18 d’abril de 2021.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mariàngels Castañer Bover, Llicenciada en Història de l’Art i Màster en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió (UIB).