Me feia bastanta peresa escriure sobre es tema reiteratiu de ses vacunes i sa COVID-19, però sa trista situació política i sa dramàtica situació econòmica i social m’empeny a reflexionar sobre un fet en concret: es fracàs estrepitós des procés de vacunació des Govern d’Espanya i de sa Unió Europea. Explica Jesús Huerta de Soto, catedràtic d’Economia Política a sa Universidad Rey Juan Carlos, que un des 10 consells per tenir èxit a sa vida és estar atent d’allò que succeeix en el món. És a dir, informar-mos a nivell global i sortir de sa nostra “zona de comfort” que diuen avui en dia. Per poc que un ho faça, veurà que mentres es Govern d’Espanya i sa Unió Europea fan es paperot, hi ha altres països que lideren a nivell mundial es procés de vacunació i on ja tornen cap a sa normalitat, mentres que aquí s’ansiada normalitat no és més que una il·lusió, donada sa incapacitat des nostros governants.

Fa tan just un any, quan es número de morts i contagiats per sa pandèmia arribava an es seu màxim, tothom s’encomanava a Déu i a sa ciència perquè hi hagués una vacuna contra sa COVID-19. Ara que en tenim, i més d’una, fet aconseguit en temps rècord i amb una mobilització de recursos econòmics sense precedents, veim amb enveja com es països que han gestionat es procés de vacunació amb lideratge polític i no amb mediocritat tornen a sa normalitat. A Gibraltar, fa setmanes que no és obligatori portar mascareta i que es pubs tanquen a les 2:00 de sa matinada. D’ençà de despús-ahir, a Israel tampoc existeix s’obligació de portar mascareta a l’aire lliure. Una notícia que és es resultat d’una estratègia exitosa de compra i injecció de vacunes. Amb més de la meitat des nou millons d’israelins vacunats amb ses dos dosis, sa tornada a sa normalitat suposarà una bomba d’oxigen per s’economia des país jueu.

¿Quina ha sét sa clau de s’èxit d’Israel? Alguns diran que Israel juga amb avantatge perquè només són 9 millons d’habitants. Però és just al revés: sa Unió Europea, amb prop de 450 millons d’habitants, hauria de tenir molta més força i de capacitat de negociació per aconseguir vacunes. Es miracle israelí es resumeix amb una dita eivissenca de tota sa vida: qui paga mana. Segons The times of Israel, Israel paga quasi el doble que sa Unió Europea per vacuna. Diuen que Israel inverteix 39 euros per persona en sa campanya de vacunació, subministrada majoritàriament per Pfizer. Això seria pagar cada injecció a uns 19,5 euros, quasi el doble des preu acordat per sa Unió Europea amb Pfizer: 12 euros per dosi, segons va publicar una ministra belga a finals de 2020, ja que desgraciadament no comptam amb xifres oficials sobre es preu de compra de cap vacuna contra es coronavirus. Ademés, Israel es va comprometre amb Pfizer a enviar un informe setmanal a sa farmacèutica a canvi de s’enviament constant de vacunes. Pacta sund servanda.

Sa ineptitud de sa Unió Europea i des Govern de Pedro Sánchez mos amenaça amb tornar a perdre sa temporada turística d’estiu, lo qual seria s’hecatombe econòmica per sa Nació i molt especialment per Eivissa i Balears. Barmengol hauria de piular un poc i exigir an es govern centralista de Pedro Sánchez que permeti sa compra de vacunes per part de ses autonomies. Igual que vàrem haver de fer l’any passat durant sa primera ola amb so material sanitari des que tant parlaven Sánchez i Illa però que mai arribava. Senyors des Govern balear, si no volem perdre sa temporada turística, no podem seguir de braços creuats i culpant de tots es nostros mals a la sra. Díaz Ayuso. Demostrin que són dignes des càrrec que ocupen, i lluitin per sa vacunació immediata de tots es eivissencs i balears