Pactes successoris i herències en vida: Rèquiem per la fidelitat de la dreta a la veritat. | Pixabay

Arran de la publicació a Periódico de Ibiza de l’article del representant de Sa Unió de Formentera PP-Compromís titulat 'La voracidad de Hacienda: rèquiem por los pactos sucesorios de las Pitiüses', com a representant públic, com a membre de la Federació Socialista d’Eivissa i com a professional de la matèria tributària no puc evitar pronunciar-m’hi al respecte per les consideracions i atribucions intencionadament falses i errònies que s’hi fan.

Torna la dreta a fer un ús partidista i lamentable d’aspectes tècnics i aspectes fiscals puntuals que manipuladament els atorguen el titular que busquen: «Els governs progressistes de Madrid i de les Illes Balears ataquen Eivissa i Formentera». Res més infidel a la veritat.

En primer lloc, el dret civil propi d’Eivissa i Formentera no és objecte de cap atac des del Govern de l’Estat ni molt menys des del Govern de les Illes Balears. El projecte de llei antifrau en tramitació a les corts generals proposa un canvi en el càlcul del guany patrimonial en casos de vendes de propietats que han estat adquirides mitjançant pacte successori mentre sigui viu el donant. Això es fa amb la finalitat d’evitar una distorsió en la tributació que es va crear arrel de la sentència 407 de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem de 9 de febrer de 2016, la qual a la vegada que arreglava una atribució de guany patrimonial injusta fins aquell moment, va provocar que s’hagi multiplicat per 10 el nombre anual de pactes successoris que es porten a terme tant a Mallorca com a les Pitiüses i va obrir una porta a l’elusió fiscal a través de la modificació intencionada dels valors de les propietats. Vol dir això que tots els pactes successoris són objecte de frau? Evidentment no. Però vol dir que aquesta figura requereix una millor regulació precisament per a no fer-ne un mal ús. I això és el que defensam els socialistes i que mentre la dreta només en fa un altaveu polític i mediàtic, els socialistes treballam en solucions reals que sí que tenen un efecte sobre la ciutadania, com és la inclusió d’un termini de temps per a valorar les operacions de venda en IRPF que permeti distingir l’adequació dels diferents casos. Defensar el dret civil propi és defensar-ne el bon ús i evitar-ne el frau fiscal.

El cert és que els pactes successoris no es modifiquen amb el projecte de llei proposat. Es poden fer exactament en les mateixes circumstàncies i requeriments, continuaran tributant al conegut tipus reduït de l’1% i els hereus podran fer ús de les propietats rebudes exactament amb les mateixes condicions que sempre ho han fet. S’ha de deixar ben clar, al contrari del que diu l’esmentat article, que les famílies no pagaran més per heretar i per tant ni es desvirtuen les figures ni es restringeixen les opcions històriques de transmissió de propietats.

Noticias relacionadas

En segon lloc, el segon suposat atac mitjançant el criteri tècnic aplicat en alguns casos puntuals per l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB) ja es troba resolt i en cap cas representa una aplicació de la normativa en contra del dret civil propi de les Pitiüses.

Acusar PSIB i Podemos d’atacar el dret civil propi de les Pitiüses a través d’una utilització partidista de l’ATIB és un raonament tan fals com infantil. Els ciutadans d’Eivissa i Formentera es mereixen un major rigor i que no els tractin d’aquesta manera. Podríem acusar el Partit Popular de Mariano Rajoy de totes les inadmissions per part de l’Agència Tributària estatal de la deduïbilitat d’IVA suportat de PIMEs i autònoms d’Eivissa i Formentera entre els anys 2011 i 2018? Evidentment no. Seria ridícul. El cert és que ni Partit Popular, ni PSIB, ni Podemos.

Des de la FSE sempre defensarem la feina dels funcionaris de la comunitat autònoma que han accedit al seu lloc de feina a través dels procediments d’oposició oberts, públics i objectius i que amb el seu criteri tècnic i objectiu contribueixen a l’adequat funcionament de l’Administració autonòmica; així com sempre respectarem els dictàmens del Consell Assessor de Dret Civil i per això rebutjam la interpretació i ús partidista que se’n pugui fer.

Quan la dreta posi la defensa del dret civil per davant de les seves campanyes electorals per guanyar vots, ens trobarà per a treballar junts.

A on se li ha de reconèixer a la dreta tota la coherència i el seu posicionament ferm, convençut i inamovible durant els segles dels segles, és en què els partits de dretes sempre troben els arguments per oposar-se a les lleis antifrau.