Personal sanitario se prepara con los equipos de protección para tratar a pacientes positivos en coronavirus en Ibiza durante la pandemia. | MARCELO SASTRE

Fa tot just dos anys, començàvem una nova legislatura que recollia la voluntat de canvi expressat a les urnes del poble d’Eivissa. Poc pensàvem llavors que hauríem d’afrontar una de les èpoques més incertes i difícils que hem conegut per mor d’una pandèmia que a sa nostra illa ha provocat massa pèrdues i massa dolor.

En un moment en que toca fer balanç de la feina engegada al Consell Insular d’Eivissa per l’equip de govern que tenc l’honor de presidir, no podem oblidar a les persones que ens han deixat a causa d’una malaltia que segueix entre naltros i que hem de seguir controlant des de la responsabilitat i la precaució.

Des del primer moment, el Consell Insular d’Eivissa ha treballat per donar solucions a la nova realitat provocada per la pandèmia: vàrem donar una solució perquè la gent que vivia al carrer passés el confinament domiciliari de manera adequada habilitant per això un alberg provisional al pavelló insular de sa Blanca Dona, vàrem intensificar la promoció del producte local per a donar suport al sector primari de la nostra illa, vàrem ajudar a impulsar l’activitat del petit comerç posant en marxa el portal web ‘Des de casa’, vàrem dinamitzar la cultura a través d’Eivissa Cultural; animàrem als majors a fer esport a casa amb el programa ‘Mou-te des de casa’, i varem donar suport a les campanyes de Salut per tal de promoure consells que evitessin la propagació del virus.

Durant tot aquest temps, el Consell d’Eivissa ha treballat de manera conjunta amb la Mesa de Diàleg Social i amb la resta d’administracions per capitanejar la recuperació econòmica de les nostres illes. Vàrem ser la primera administració que va donar ajudes a autònoms, amb una línia de 3 milions d’euros canalitzada a través dels Ajuntaments, institucions que estan fent un esforç titànic durant tota la pandèmia per fer costat als seus vesins. També, hem estat l’únic Consell Insular de totes les Illes Balears en treure i pagar una línia de prestacions extraordinàries per a col·lectius vulnerables, amb el compromís que la tornarem a treure, dotada de més diners i facilitat l’accés a qui la necessita. Aquesta és la línia que volem mantenir, estar sempre al costat de qui ho ha necessita, escoltant a la gent i compartint els seus problemes, que són els nostres.

Durant aquests dos anys de govern hem fet un important esforç de posada en marxa d’obra pública, sobretot amb la posada al dia dels nostres carreteres: acabant el desdoblament del primer tram de la carretera de Santa Eulària, millorant el ferm a Corona i Buscastell, millorant la E-10 de la ciutat d’Eivissa, suprimint les rotondes de ses Païsses i millorant la ronda nord a Sant Antoni de Portmany, a les que se li sumarà un enorme nombre d’inversions previstes per enguany. El nostre compromís amb la ciutadania és avançar dia a dia, arribar a tots els racons de l’illa i impulsar projectes que millorin la vida del poble d’Eivissa.

És cert que la pandèmia ha canviat prioritats i iniciatives, però seguim treballant com el primer dia, amb rigor i compromís, donant important passes i canviant la manera de governar per aconseguir una institució més àgil i més propera a la ciutadania. I ho hem fet pagant al dia les ajudes a entitats de Benestar Social i a clubs esportius, avançant un 75% de la subvenció a principi de temporada, executant una promoció turística pactada amb el sector, ampliant els recursos humans, materials i tècnics de l’Oficina de la Dona perquè cap víctima de violència masclista s’hagi de resignar a haver d’estar a una llista d’espera i rebi el tractament que mereix de la manera més ràpida i efectiva possible.

A més, malgrat la pandèmia i tota aquesta situació sobrevinguda, hem impulsat canvis que demostren quina ha estat des del primer dia la voluntat d’aquest equip de govern: ajudar a la gent i oferir-li una institució propera i àgil. Així, hem baixat taxes i hem agilitzat tramitacions a diferents departaments. El primer objectiu l’hem aconseguit amb una important aportació als ajuntaments que els permetrà rebaixar fins un 30% la taxa de recollida de fems, i el segon objectiu l’aconseguirem amb l’aprovació definitiva del Reglament de Simplificació administrativa que permetrà eliminar duplicitats, estalviant temps i diners als ajuntaments i als propietaris de sòl a Eivissa, a la vegada que s’incentiva el manteniment del camp, del paisatge i del Patrimoni a Eivissa. Plantejam, per primera vegada un pacte per la custòdia del territori demostrant que els incentius permeten protegir més que les prohibicions.

Arribam, idò, a l’equador de la legislatura amb molts reptes assolits, i molts avanços aconseguits, però també amb molta feina per davant, molts projectes per engegar i moltes promeses per complir. Aquesta legislatura es posarà en marxa l’Escola d’Hostaleria, donarem una solució transitòria digna a la gent que viu al carrer amb el centre provisional de sa Joveria, encaminarem la solució definitiva a la manca de línies d’ITV a Eivissa, ara que ja no hi ha que esperar sis mesos per passar la inspecció.

Tenim en marxa la millora del transport públic amb la implantació d’autobusos moderns i ecològics i amb una programació de línies que doni una resposta a les necessitats reals de residents i turistes, intensificarem la lluita contra l’intrussisme i els pisos turístics, seguirem llevant tanques il·legals a sol rústic i seguirem reclamarem allà on faci falta un finançament just.

Sempre hem defensat que Eivissa no vol tenir més que la resta, però tampoc ens conformarem amb rebre menys del què mereixem i ens pertoca. Hem estat, el meu equip i jo, molt reivindicatius davant el Govern balear i davant el Govern d’Espanya, per rebre tot allò que mos correspon. I ho seguirem fent, perquè és de justícia i perquè quan el nostre país ha passat dificultats, Eivissa ha espitjat la recuperació i necessitam que ara ens tornin els nostres esforços.

Per això seguirem treballant perquè els fons europeus de recuperació arribin a Eivissa i suposin una oportunitat real de millora per a la illa i seguirem negociant un nou conveni de carreteres, una millora del cicle de l’aigua i perquè se’ns abonin deutes i greuges històrics com les bestretes i la liquidació de l’IVA.

M’agradaria acabar aquest escrit agraint-vos els esforços que heu fet i seguiu fent davant una situació inèdita i complicada per a tots. El poble eivissenc som un poble treballador, senzill i amb una gran capacitat d’adaptació. Ho hem demostrat durant molts anys i ho hem demostrat ara en aquesta pandèmia. Us demano que mantingueu la mateixa confiança i esperança en el futur. Eivissa mereix que ens deixem la pell cada dia per avançar amb confiança i el meu compromís és que seguirem treballant com un equip, amb coordinació, rigor i serietat i posant sempre els objectius col·lectius per sobre dels personals i esforçant-nos dia a dia en buscar el bé comú de tots.Només així, tots junts, aconseguirem totes les fites que ens proposem.