Centro de vacunación del Recinto Ferial de Ibiza, en una imagen de archivo. | Daniel Espinosa

Pareix que li va caure de tort an el sr. Maties Torrent que un servidor escrigués la setmana passada sobre sa incoherència des nostros polítics de pressionar es professionals sociosanitaris perquè es vacunin per «protegir» sa gent major quan, as mateix temps, mos diuen que es nostros majors ja estan immunitzats gràcies a ses vacunes. I a la vegada, que es vacunats poden contagiar igual que un no vacunat.

Primer de tot, el sr. Torrent ha d’entendre que en democràcia tothom té dret a opinar: de covid, de vacunes, de futbol o de política. Llavonses, cada ciutadà resarà an es sant que més li agradi. Encara que a ell, això, pareix que no li agradi massa. Per altra banda, es queixa perquè es seu article no va ser publicat en versió digital quan, segurament, deu ser per una raó molt senzilla. Es col·laboradors del Menorca Es Diari publicam es nostros articles d’opinió cada setmana en paper i a sa web www.menorca.info perquè duim anys dedicant una quantitat considerable d’hores setmanals escriguent sobre s’actualitat menorquina. No és es seu cas, ja que haurà col·laborant de manera esporàdica com epidemiòleg però no ho fa de manera periòdica, i per això no surt en digital. Encara que segurament tot això ja li haurà explicat es director d’Es Diari.

Qualsevol diria que dimecres passat Maties Torrent només va llegir es titular de s’article Per què serveix sa vacuna? i no es contengut, ja que sa seua resposta, segurament amb sa millor intenció, no té res a veure amb lo que jo vaig escriure. En cap moment vaig opinar sobre ses vacunes ni sobre sa covid-19. Si un només llig Per què serveix sa vacuna? pot pensar que s’està diguent ¿Sirve para algo la vacuna? En canvi, si un llegeix s’article fins es final, entendrà sense cap dificultat que es tracta d’una reflexió damunt ses teories oficials des Govern sobre com sa vacuna serveix per combatre sa covid-19, qui s’hauria de vacunar i per què. És a dir, que es titular de s’article no significava ¿Sirve para algo la vacuna? sinó ¿Para qué sirve la vacuna exactamente?

El sr. Torrent s’ha pres sa molèstia d’escriure per deixar caure que no alguns no tenim dret a opinar sobre ses vacunes o sa covid –cosa que no vaig fer, encara que ell va entendre lo que va voler–, però no per contestar cap de ses meues reflexions. Estaria molt bé que com epidemiòleg mos donàs resposta a certes coses que vaig plantetjar dimecres passat:

1. Per què es polítics mos van dir per activa i per passiva que ses vacunes immunitzaven i ara ja alguns diuen que no hi ha res segur en sa vacunació.

2. Què passa a Castella i Lleó que es 30,8 % des ingressats estaven vacunats amb sa pauta completa, i de ses 19 persones que es trobaven a UCI, 5 havien rebut ses dues dosis de sa vacuna, 5 una dosi, i 9 cap. A Lleó, es 54 % de ses persones hospitalitzades per covid tenien sa pauta completa, i es 17 % havien rebut sa primera dosi.

3. Si sa vacuna només protegeix a un mateix –tal com afirma es Govern–, i ses persones de risc ja estan vacunades, ¿quin sentit té pressionar es treballadors sociosanitaris perquè es vacunin amb s’excusa de protegir a uns majors que teòricament ja estan immunitzats?

Escriure un article d’opinió i recordar que ses vacunes només protegeixen a un mateix –com diu es Govern; no jo– no és ser antivacunes ni és motiu per ser censurat en es diari on escric des de fa més de cinc anys.

Tothom en sap de covid i de vacunes? Pot ser que no. Però lo que queda clar és que n’hi ha qui entenen figues per llanternes i que, vist lo vist, tampoc tothom sap llegir.