Entrevista completa a Toni ‘Marçà’. | Youtube: Televisió d'Eivissa i Formentera

N’Antoni Torres Torres, de Can Marçà, fa més de 50 anys que viu a Santa Eulària, tot i que ell segueix dient que és de Sant Joan, on va néixer fa 74, concretament al casament de Can Toni Reiet, a la vénda de Xarracó.

Tot i que han passat molts anys, en Toni encara recorda com si fos ahir el seu avi patern, en Xomeu Marçà, conegut popularment com es iai Marçà. «Ell anava a l’hort, al bosc i a les roques de la mar i no l’havia vist mai amb espardenyes, anava descalç per tot i no coneixies que sentís mal. Tenc molt bons records d’ell», explica el seu nét.

Noticias relacionadas

En Toni assegura que hi havia nits que ell quedava a dormir amb el seu avi a la cova que tenien as Canaret. «Quedàvem allí per anar a pescar al matí, allí dins no feia fred a l’hivern i amb un llençol en teníem prou», assegura en Toni.

A la badia des Canaret hi ha un petit illot molt prop de la costa on es iai Marçà tenia amollats animals com conills i gallines. «Hi havia una corriola fermada amb un pi que fèiem servir per dur-hi el menjat als animals quan hi havia mal temps i no hi podíem anar. També hi havia una cova on, quan plovia, els animals s’amagaven allí. Era molt polit.», assenyala en Toni Marçà.

La pesca va ser la primera afició d’en Toni però la seva vertadera passió en la vida són els coloms. De fet, ell és el president del Club Columbòfil de Santa Eulària, un passatemps del qual gaudeix des de l’any 1977 gràcies al que ha aconseguit nombrosos premis nacionals. Diu que els millors a Espanya en aquest esport són els canaris, mentre que a Europa els belgues sóns uns cracks.