El suport del Govern al tir de fona. | Federació Balear Tir de Forna

En relació a la carta del senyor Pep Ribas Ribas, publicada al Periódico de Ibiza el dia 15 de març de 2022, sobre les actuacions del Govern de les Illes Balears respecte del tir de fona, es fa necessari aclarir una sèrie de qüestions.

En primer lloc, des de la Conselleria d’Afers Socials i Esports, tenim molt present que el tir de fona és un esport autòcton protegit per la Llei de l’Esport i que, per tant, hem de promoure la seva recuperació, pràctica i desenvolupament d’una manera especial. Precisament, en aquest sentit es treballa a través de la Direcció General d’Esports.

A partir d’aquí, cal recordar que la Comissió Tècnica Permanent d’Esport en Edat Escolar (CTP EEE), està formada per representants dels Consells Insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, representants de les federacions esportives i la mateixa Direcció General d’Esports entre d’altres, i és l’òrgan que analitza i estructura els Programes de competició d’Esport Escolar de les Illes Balears. Els membres d’aquesta comissió per part de les institucions són tècnics i sempre hem entès que és necessari respectar la seva feina, així com la seva objectivitat i professionalitat. Així mateix, les federacions poden vehicular les seves propostes a través dels seus representants a la comissió o dirigint-se directament als tècnics.

La CTP EEE en la reunió de dia 7 de juliol de 2016 va acordar el següent: «S’aprova per unanimitat cercar un format diferenciat pel tir de fona, atès la seva consideració d’esport autòcton». Aquest acord es va prendre després d’analitzar la trajectòria del programa de competició de la Federació de Tir de Fona i constatar que amb el format actual no complia els paràmetres mínims per a tenir un programa de competició d’esport escolar. A part de no disposar d’un calendari de competició, d’unes classificacions oficials insulars i d’una participació contrastada amb fitxes federatives, no es tenia constància de programes de competició insulars, primer escaló per poder organitzar una final autonòmica.

L’objectiu final d’aquesta decisió era la de revertir una situació de regressió de la pràctica del Tir de Fona en l’edat escolar que es venia produint els darrers anys en totes les Illes i en la que coincidien els tècnics d’esports de tots els Consells Insulars i de la Direcció General d’Esports. Per aconseguir-ho, es posava a disposició de la Federació Balear de Tir de Fona els recursos necessaris per tal de liderar un projecte de promoció d’aquest esport a nivell autonòmic per als esportistes en edat escolar. És a dir, davant una situació complexa i amb l’objectiu de fomentar la pràctica d’un esport autòcton, s’impulsava l’alternativa que es considerava més adient.

Aquest acord va ser tractat en diferents ocasions amb l’anterior presidència de la Federació de Tir de Fona de les Illes Balears i se va requerir a la mateixa en multitud d’ocasions que presentés un projecte per escrit per organitzar aquest format diferenciat per fomentar el tir de fona en edat escolar.

Malauradament, en cap moment, durant els darrers anys, es va presentar ni una sola línia d’aquest projecte, cap tipus d’alternativa, ni proposta d’acció constructiva per tractar aquest tema.
D’altra banda, cal recordar també que amb l’anterior presidència, la Federació Balear de Tir de Fona els darrers anys no podia rebre cap de les subvencions de la Direcció General d’Esports per l’incompliment dels requisits establerts en les diferents convocatòries per no haver presentat les comptes anuals de la Federació des de l’any 2013.

Afortunadament, a dia d’avui la comunicació amb l’actual directiva de la Federació de Tir de Fona és molt fluïda i s’estan posant solucions als problemes existents. Així mateix, estam treballant conjuntament per impulsar projectes per fomentar el tir de fona en general, així com per fomentar el tir de fona en edat escolar en particular.

Per acabar, entenem que precisament, l’actual directiva de la Federació de Tir de Fona és l’entitat que té la legitimitat democràtica per fer d’interlocutor principal amb totes les administracions esportives de les nostres illes.