A n’Antònia de can Gaspar li agrada molt viatjar i ballar.

N’Antònia Marí Ribas va fundar el restaurant Sa Soca el 1976 junt amb el seu home, n’Andrés Asensio, un andalús que va aterrar a l’illa per instal·lar aires condicionats als hotels de la badia de Portmany i que es va enamorar d’una agustinera. Va ser una història molt polida, el vaig conèixer un diumenge baixant cap a Sant Antoni. Va estar dos anys fent la ‘mili’ i en tornar estàrem quatre anys fins a casar-nos», explica n’Antònia de can Pep d’en Gaspar, la casa que hi ha just davant del restaurant.

De joveneta, n’Antònia va començar cosint. Una feina que «m’avorria molt». Després de casar-se, començà a treballar a la ferreteria Ferbo, mentre el seu home feia de fontaner i de cambrer. Fins que demanaren permís a la seva família per construir un bar-botiga on hi havia l’era i els pallers de la finca. Un negoci que finalment s’acabà convertint en restaurant. «Enganxàrem els anys dolents de la crisi, però a naltros ens va anar molt bé. Ell estava de cara al públic i jo a la cuina. Jo no sabia cuinar més que el que havia vist a casa amb ma mare i la meva imaginació», assenyala n’Antònia.

Alemanys, anglesos, espanyols i francesos varen ser els primers clients de Sa Soca que s’animaren a tastar els plats de n’Antònia. Entre ells el plat estrella: el conill Sa Soca. «No du més que vi, xampinyons, una barreja d’unes 17 herbes i el faig en olla

exprés perquè quedi suau», comenta n’Antònia sobre el seu plat.
N’Antònia d’en Gaspar fa una desena d’anys que es va jubilar, però a tots els cuiners que han passat per Sa Soca els ha ensenyat com es fan els plats eivissencs de la carta. «Tots els que hem tengut han volgut saber les receptes del bestiar, del conill, de la paella –que diuen que em surt molt bona– i de la frita de calamar, principalment», diu n’Antònia.

La fundadora de Sa Soca arribava a fer 16 hores dins la cuina. Una vegada apagats els fogons, però, sovint se n’anava a la festa de l’aigua des Paradís a ballar amb el seu home i els seus amics.
La prematura mort del seu home va fer que abandonessin la gestió d’un altre restaurant que feia poc que havien posat en marxa. Els seus dos fills, n’Alicia i n’Andreu, són els que ara duen endavant el negoci. «Ara segueixen ells i estic molt contenta. Son pare ho havia posat en marxa amb tota la il·lusió del món. Al cap de tres dies de la seva mort vaig tornar a treballar. Si havia de plorar me n’anava i després tornava davant la gent», assenyala orgullosa.

Per Sa Soca han passat VIPS com en Raphael, Juanito Valderrama, ‘Papuchi’ Iglesias, Pepe Navarro o l’actriu Maria Schneider. «Acabava de fer ‘El último tango en París. Va menjar arrosset i va dir que no li agradava. Anava com una sopa...», explica n’Antònia.

També varen tenir una mala experiència amb el guitarrista Paco de Lucía. «El meu home el va tirar fora. Eren les tres del matí i encara estaven amb els porrets...», recorda n’Antònia. Una dona que ha viatjat molt i que li agrada molt ballar. «Pel meu aniversari sempre demanava als meus fills algú que vingués a tocar la guitarra. Feia unes festes que érem entre 50 i 60 persones», explica.