L’any 1977 es regulà el dret d’associació de treballadors i empresaris, i es va fer amb l’objectiu que poguessin defensar el seus interessos peculiars segons deia la llei.

Idò bé, aquesta setmana hem pogut veure com a les Illes les patronals defensen aquests interessos peculiars i han entrat en campanya: la PIMEF, la CAEB i la Federació Hotelera nodreixen de candidats i de discurs al Partit Popular.

Ja és un clàssic en aquestes illes que alguns empresaris vulguin manar directament les institucions democràtiques: primer volen fer por als ciutadans parlant que l’esquerra durà fam i misèria i després ens expliquen la bona gestió del PP. Basta veure les paraules de n’Arelio Vàzquez, president dels hotelers de les Illes, amb alabances impúdiques al President Bauzà en unes jornades organitzades pel Govern de l’Estat, que pagàvem entre tots, i que el PP convertí en un vertader míting.
Que quedi clar que no tots els empresaris són així, n’hi ha molts de ben responsables, emprenedors, complidors amb treballadors, clients i proveïdors, compromesos amb la societat on viuen.

La llàstima és que molts d’aquests empresaris no s’afiquen en política i, en canvi, els que ho fan no són d’aquesta classe, sinó de la vella «escola», els que volen avantatges dels «seus», els que hi han fet negoci tota la vida, els falsos liberals que no volen altre cosa que fer bons negocis ràpids i sense arriscar a costa de l’administració i del patrimoni de tots, el que coneixem com «pelotazos».

Com és que no sent els empresaris d’Eivissa parlar de les obres del Port que tenen arrassada la principal zona turística de Vila? Com és que no organitzen tractorades o manifestacions quan les platges de Talamanca i Figueretes s’ompli d’aigües fecals d’un emissari foradat o de pous negres incontrolats? On són quan el Consell d’Eivissa accepta unes transferències de promoció turística que condemnen Eivissa a la indigència en aquest aspecte? No diuen res de que Vila estigui bruta i que no s’hagi invertit res en quatre anys? No fa mal a l’economia que els projectes de Vara de Rei o del Mercat Vell no s’hagin fet malgrat tenir partida pressupostària? I que el Parador del Castell estigui sense obrir perquè els polítics (i)responsables ni volen ni saben?

És aquesta la bona gestió de la que parlen, la gestió del Partit Popular d’Eivissa i de les Illes?