Els Socialistes de les Illes Balears hem estat sempre al capdavant a l’hora de demanar que la Llei Montoro sortís de la vida municipal, on mai no hauria d’haver-hi entrat. Tant és així que, l’octubre de 2018, aprovàrem una Proposició No de Llei al Parlament de les Illes Balears demanant que el Govern d’Espanya autoritzés els ajuntaments a fer servir els seus superàvits per donar més i millors respostes a la seua gent. Sabeu qui no li va donar suport? El PP, efectivament.

Idò ara, amb l’acord a què han arribat la FEMP i el Ministeri d’Hisenda, els ajuntaments de les Illes podrem fer servir el superàvit de 2019. Una bona notícia, a la qual se li suma el fet que no haurem de complir el sostre de despesa el 2020, un extrem sempre reivindicat pels socialistes.

A la pràctica, això significa que podrem posar a l’abast dels ciutadans, com a mínim, un 35 % dels nostres romanents. Sí, els mateixos que no podíem tocar des de 2012 i que ara sí que podrem fer servir per ajudar la nostra gent a sortir d’aquesta crisi sense precedents. Uns sous per invertir en serveis socials, en sostenibilitat o en polítiques de proximitat.

I dic ‘podrem’ perquè és voluntari. És a dir, els batles d’ajuntaments amb romanents podrem decidir si volem invertir aquests sous en els nostres ciutadans o, per contra, no fer-ho, deixant-los en el banc i havent de pagar interessos –perquè, a sobre de no poder-los usar, els bancs ens cobren per tenir-los aturats.

Per descomptat, jo, com a batle d’Eivissa, crec que és molt millor fer-los servir. Penso que respondre a la pregunta de si preferim pagar per tenir els sous en el banc o poder-los usar per contractar o ampliar serveis no pot ser més evident. Vostès què farien?
Jo em demano on eren els alcaldes del PP, que ara tant bramen –i, fins i tot, insulten, dient-nos lladres sense empegueir-se’n– el 2012? Jo vos ho dic: aplaudint la Llei Montoro, la mateixa que ens ha duit fins aquí i que els socialistes votàrem en contra. Així que, si estam avui aquí, és per mor del Partit Popular, que va inventar la llei més antimunicipalista de la història.

Podem entendre que ens trobam enfront d’una crisi sense precedents? Que l’Estat demana ajuda i que hem de ser solidaris? Pareix ésser que, per a alguns, no. Que diuen que l’Estat ens roba, i que ens roba ara, no des de 2012. O és que podíem fer quelcom del molt que reclamen ara amb aquets romanents? Per cert, cal destacar que l’acord signat contempla que el Govern d’Espanya posi a disposició dels ens locals fins a 5.000 milions d’euros més a fons perdut. Sense mencionar que els romanents dels ajuntaments seran retornats amb interessos en 10 anys.

Mirin, senyors del PP, la proposta és voluntària. Si no els agrada, no l’acceptin. Però siguin conscients que estaran dient NO a poder fer inversions per als seus municipis. Aquesta és la realitat que convé que no oblidem i que hauran d’explicar als ciutadans. D’altra banda, si fossin un partit amb responsabilitat d’Estat, en comptes de dir NO haurien posat damunt la taula una alternativa. Si no els agrada aquest acord, en proposin un altre. Perquè l’únic que hem sentit de part seva és crítica destructiva i insult. Però propostes en positiu, cap ni una.

Per estar davant d’una crisi insòlita, aquest acord no sembla mal negoci. Altra cosa és que estiguin vostès pel «que caiga España, que ya la levantaremos nosotros» que va dir el senyor Montoro ja l’any 2010. Quins patriotes!