Es dia de sa sobrassada no existeix

| Ibiza |

Valorar:

Molts de jóvens i també adults ja deuen començar a pensar a veure quina la fan per Carnaval i, per extensió, a on aniran enguany a torrar sa sobrassada, si ses condicions sanitàries ho permeten. Especialment a Ciutadella, però també a Ferreries i as Mercadal, sa tradició marca reunir-se amb sa família o amics i anar a dinar o a fer sa bereneta al camp d’un cóc amb sobrassada torrada as caliu. No hi pot faltar sa rebosteria pròpia d’aquests dies, com era antigament sa greixera de peus de porc o es crespells i crespellets, que ara conviuen amb sos nous dolços que mos ha duit sa globalització. Una festa possiblement desconeguda a Eivissa, però a sa que darrerament molta gent s’hi refereix amb so desafortunat nom de “dia de sa sobrassada”. I d’aquí ve sa meua pregunta. ¿Sabem què celebram aquest dia i per què torram sa sobrassada a Menorca?

Amb aquest article no pretenc donar cap lliçó a ningú, sinó reivindicar i difondre es vertader nom amb què es nostros pares, avis i rebesavis designaven ja aquesta festa: es Darrer Dimarts. En temps d’en primer, ses festes de Carnaval també es coneixien a Menorca amb so nom des Darrers Dies. Sa raó és molt senzilla, són es darrers dies que, segons sa tradició cristiana, es pot menjar carn abans de començar sa Corema. Concretament, es Darrer Dimarts és es darrer dia en què es menjava carn, ja que en soldemà, es Dimecres de Cendra, comença sa Corema que durarà fins es fosquet des Dijous Sant.

Ara que ja sabem per què li deim Es Darrer Dimarts i no “dia de sa sobrassada” —terme que hauríem de procurar esborrar des nostro vocabulari—, ¿per què menjam sobrassada aquest dia? Idò perquè en soldemà començarà sa Corema, període en què es cristians feim es dejuni i no menjam carn es divendres de Corema (inclòs es Dimecres de Cendra), ni feim excessos fora des panxons necessaris, en record des quaranta dies que el Bon Jesús va passar dejunant al desert.

¿Per què no hem de dir “dia de sa sobrassada”, idò? Senzillament perquè es dia de sa sobrassada no existeix. Existeix es Dia Internacional de sa Cervessa, des Gelat de Vainilla o de sa pizza, però no es de sa sobrassada. Es dimarts després de Carnaval no anam a torrar sa sobrassada perquè sí, sinó perquè és es Darrer Dimarts, una tradició ben nostra, i en soldemà començarà sa Corema.

Dir-li “es dia de sa sobrassada” an es Darrer Dimarts és tan flac i incorrecte com si an es Dia de Sant Joan li diguéssim “es dia des gin amb llimonada”, o com dir-li “sa guerra d’avellanes” quan tiram avellanes es dissabte de Sant Joan. Si estimam ses nostres festes, respectem es seus noms propis.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

Toni
Hace 8 meses

Esta molt bé que aquest senyor defensi es català dialectal, però fer-ho a Eivissa en 'menorquí' es igual a no entendre moltes expressions com: "an es Darrer Dimarts", que no sé que vol dir més que per deducció. Si vol defensar es 'dialectal' que ho faci, al menys en 'eivissenc' si escriu a un diari que es publica a Eivissa.
Valoración:3menosmas

Elm
Hace 8 meses

Quin mal d’ulls...
Valoración:0menosmas

Pep
Hace 8 meses

No veo porque no tiene que interesar. Está bién conocer otras cosas
Valoración:0menosmas

Eivissenca
Hace 8 meses

Aquí mai hem dit "es dia de sa sobrassada" Tampoc es darrer dimarts. No interesa.
Valoración:5menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1