Bernat Joan i Marí

Bernat Joan i Marí

Es busca lideratge

La situació derivada de la pandèmia provocada pel virus anomenat covid-19 fa pinta que, essent ja molt greu, encara ho serà molt més, i segurament en un temps relativament reduït.

Curs nou, mancances velles

Som a les portes d’un curs ben especial. Per primera vegada, en vida de la majoria de nosaltres, és a punt de començar un curs escolar que vendrà mancat pels efectes de la pandèmia mundial provocada pel covid-19, un virus que ningú esperava i que ha trastocat el món sencer.

Compromís d’Europa

Quan parlam de la Unió Europea, tenim tendència a considerar una mena de monstre policèfal, anacòrdic i multiorgànic, descontrolat i sense comandament únic, disseminat per devers Brussel·les, inabastable per als procediments democràtics, farcit d’euròcrates i sotmès a les multinacionals i a milers de lobis que no necessiten registrar-se ni mostrar-se públicament.

Les millors universitats

Des de fa anys, a Shangai existeix una associació que es dedica, a partir de tota una sèrie de paràmetres més o manco objectius, a establir quines són les millors universitats del món.

Les Espanyes dels Borbons

A l’origen, les Espanyes dels Borbons són, senzillament, Espanya. La dinastia borbònica va començar el seu regnat acabant amb les institucions d’autogovern dels estats de l’antiga Corona d’Aragó.

El català que ara es parla

Crec que va ser el camarada Abascal qui va amenitzar les passades eleccions al País Basc dient que l’euskera és una llengua fictícia, amb moltes paraules «inventades».

Europa: nova lliga hanseàtica i estats grans

L’episodi de la derrota de Nadia Calviño a les eleccions a la presidència de l’Eurogrup ha posat de manifest diverses qüestions importants en relació al funcionament de la Unió Europea.

Tu, vós, vostè

Tu, vós i vostè són les tres fórmules de tractament que tenim en la nostra llengua (paral·leles a les que existeixen en d’altres llengües romàniques).

Analfabetisme (funcional)

Quan llegesc discursos fora del món relacionats amb l’Educació que ja veuen un futur digital, amb aprenentatge via ordinadors, amb el mestre com un mer assistent digital i tota la pesca, no puc evitar de tenir unes ganes enormes de promoure un petit bany de realitat.