Bernat Joan i Marí

Bernat Joan i Marí

Integració europea i sobirania

Entrat el segle XXI, políticament, l’únic que té una mica de sentit, en relació a la sobirania, és la seua radical, contundent, inevitable i segura diversificació.

Jacinda Ardern, en maorí

Hem esmentat en aquesta mateixa columna, alguna vegada, la primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern.

Any obert a l’esperança

Al meu últim article de l’any 2020 deixava l’ombra del dubte sobre quin serà l’any del virus, finalment.

L’any del virus?

Som a punt d’acabar un dels anys més estranys de les nostres vides. Enguany moltes de les suposades certeses que teníem ben consolidades han trontollat de la manera més estrepitosa.

Generació balear en busca d’èpica

Ahir es va presentar a la seu eivissenca de la Universitat de les Illes Balears la novel·la de Joan Mayans Planells El futur no és el que era, editada per la tarragonina Cossetània.

Remor de sabres, fressa de togues

Aquests últims dies ens ha tengut entretenguts una vella coneguda olor. Una vella i coneguda remor: l’anomenada, almanco a l’època de la Transició, “remor de sabres”.

Eix València-Barcelona-Palma

Dimarts de la setmana passada, el president del País Valencià (oficialment, Comunitat Valenciana), o, si així ho volem, de l’antic Regne de València, Ximo Puig, va fer un discurs memorable, a Barcelona.

Observacions fragmentàries, solucions fragmentàries

A mesura que avança el malestar provocat per la crisi derivada (potser no totalment, però sí en bona part) de la pandèmia causada pel covid-19, es pot observar més i més una crítica envers les institucions que han de gestionar la sortida de la crisi.

Fer de l’Islam una religió europea

Hem de fer de l’Islam una religió europea. Però que no ho és?, em demanarà algú. No és una religió europea, l’Islam, si la professen milions de persones que viuen a la nostra part del món? Geogràficament, no hi ha cap mena de dubte: l’Islam és una religió europea.

Seguretat i ideologia

Per definició, els cossos i forces de seguretat de l’Estat no poden tenir ideologia. No poden estar al servei d’una ideologia. No podem mostrar-se ideologitzats.