Bernat Joan i Marí

Bernat Joan i Marí

El català que ara es parla

Crec que va ser el camarada Abascal qui va amenitzar les passades eleccions al País Basc dient que l’euskera és una llengua fictícia, amb moltes paraules «inventades».

Europa: nova lliga hanseàtica i estats grans

L’episodi de la derrota de Nadia Calviño a les eleccions a la presidència de l’Eurogrup ha posat de manifest diverses qüestions importants en relació al funcionament de la Unió Europea.

Tu, vós, vostè

Tu, vós i vostè són les tres fórmules de tractament que tenim en la nostra llengua (paral·leles a les que existeixen en d’altres llengües romàniques).

Analfabetisme (funcional)

Quan llegesc discursos fora del món relacionats amb l’Educació que ja veuen un futur digital, amb aprenentatge via ordinadors, amb el mestre com un mer assistent digital i tota la pesca, no puc evitar de tenir unes ganes enormes de promoure un petit bany de realitat.

Discriminació

La setmana passada vaig veure un programa de televisió, a propòsit de les manifestacions contra la discriminació racial, en què diverses persones de raça negra que viuen a diferents llocs dels Països Catalans explicaven com els tracta la nostra societat.

Evolució previsible a les Balears?

En els mesos de crisi que hem passat, i coincidint amb la gestió de la pandèmia provocada per la Covid-19, hem pogut veure alguns senyals que serien positius per a aquells que volen (volem) més poder per a les Balears, més autonomia, més ensamblament amb la resta de territoris de la nostra nació.

Europa al rescat!

La Unió Europea finalment s’ha decidit a fer per manera d’articular el seu Pla Marshall per reactivar l’economia dels països més tocats per la Covid-19 i mirar d’evitar un daltabaix de dimensions (encara més) colossals.

Nació dèbil, Estat fort

No crec descobrir res, ni fer cap anàlisi històrica profunda, si dic que el procés de construcció de la nació espanyola (entesa en els límits geogràfics actuals) ha fracassat completament.