Autor
Bernat Joan i Marí
Bernat Joan i Marí

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Climent Garau: humanisme, fe i país

Agost s’ha acabat amb la trista nova de la mort de Climent Garau. El fet que l’edat avançada del gran patrici i la malaltia que patia fessin previsible el desenllaç fatal no li treu ni un bri d’impacte a la notícia.

Bernat Joan i Marí 04/09/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Memòria històrica i maniqueisme

Resulta molt curiosa la percepció que els humans solem tenir del passat. En general, som conscients que el present és format per molts colors i per mols matisos diversos, que té un aire calidoscòpic extraordinàriament complex.

Bernat Joan i Marí 18/08/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Anar a missa (o no)

La serp d’estiu d’enguany, a Eivissa, ha estat la polèmica entre determinades autoritats democràticament elegides i el bisbat d’Eivissa en relació a si els agnòstics amb càrrec públic han d’anar o no a les celebracions religioses.

Bernat Joan i Marí 14/08/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Andrej Amalrik i l’acriticisme

No puc negar que Amalrik és un dels meus herois, per la seua clarividència, per la seua capacitat d’analitzar la situació política –a gran escala – d’un moment determinat de la Història, i per la seua capacitat predictiva, així com per la capacitat crítica i per l’honestedat intel·lectual.

Bernat Joan i Marí 24/07/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Pebliscitàries?

Recentment, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha repetit que les eleccions del 27 de setembre a Catalunya seran «unes eleccions autonòmiques més».

Bernat Joan i Marí 17/07/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Governar per fer què?

La gent volia un canvi, i s’està intentant articular un canvi (amb comptagotes, tot sigui dit de passada). I ara vendrà, ben aviat, el temps de posar en pràctica noves disposicions de govern, de governar d’una altra manera, de fer efectiu el canvi que ha votat la població.

Bernat Joan i Marí 25/06/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Reflexions postelectorals (II)

Continuant amb el fil d’un article anterior que vaig publicar en aquesta mateixa tribuna, reemprenc les reflexions posteriors a les últimes eleccions autonòmiques i municipals.

Bernat Joan i Marí 12/06/15 0:00

OPINIÓN | Bernat Joan i Marí

El català, a Espanya i a Europa

La llengua catalana no interessa a Espanya. Aquesta és la conclusió que podem treure de l’informe sobre l’ensenyament de la llengua catalana fora dels Països Catalans que ha presentat Àlex Susanna, director de l’Institut Ramon Llull, la institució encarregada de la promoció exterior de la llengua i la cultura catalanes.

Bernat Joan i Marí 06/05/15 0:00

OPINIÓN | Bernat Joan i Marí

Ginés Egea, medalla d’Or

Existeixen determinades professions que requereixen unes qualitats personals una mica especials, per poder-les exercir de la manera més adequada. Una d’aquestes professions, sense cap mena de dubte, és la de metge.

Bernat Joan i Marí 18/04/15 0:00

OPINIÓN | Bernat Joan i Marí

Ramon Llull, pare de la Pàtria catalana

Cada nació mínimament consolidada compta amb els Pares de la Pàtria. El terme, sinònim de pares fundadors i similars, s’usa molt habitualment, no només dins la literatura anglosaxona o americana, sinó també dins altres tradicions historiogràfiques i culturals.

Bernat Joan i Marí 05/04/15 0:00

OPINIÓN | Bernat Joan i Marí

Més sobre els cristians al Orient Mitjà

Cada dia ens despertam amb una nova notícia impactant sobre les barbaritats comeses per l’Estat Islàmic. Un dia són presoners de guerra portats dins gàbies, com si fossin animals, ruixats amb benzina i cremats davant la multitud embogida.

Bernat Joan i Marí 01/04/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

I enguany, Joan Veny

Va ser una alegria, quan, ara fa tres anys, sabérem que havien concedit el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a l’entranyable amic i extraordinari historiador i erudit Josep Massot i Muntaner.

Bernat Joan i Marí 27/03/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Mirall grec?

Diumenge passat, la coalició Syriza (terme que podríem traduir per "Efervescència" o "Bullidissa") va guanyar les eleccions a Grècia. En segon lloc hi va quedar Nea Demokratia (això no necessita traducció). La distància en escons no guarda relació amb la distància real en nombre de vots (i en percentatge): en el sistema electoral grec, per afavorir la governabilitat, automàticament la força més votada rep una suma de cinquanta diputats més.

Bernat Joan i Marí 28/01/15 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Supèrbia, enveja, avaricia, luxúria...

El món judeo-cristià té tan ben pensats els pecats capitals que crec que se’ls podria donar validesa fins i tot des d’un punt de vista estrictament mèdic. Els pecats capitals, per definició, maten.

Bernat Joan i Marí 20/01/15 0:00

OPINIÓN | Bernat Joan i Marí

Bauzá i la dèria lingüística

Fins i tot en un discurs d’altíssim voltatge demagògic, com el que José Ramón Bauzá ha pronunciat davant el Parlament de les Illes Balears el dia 21 d’octubre, en l’últim debat de l’Estat de l’Autonomia (contradicció en si mateixa) de la legislatura, no s’ha pogut estar de mostrar la seua aversió a la llengua catalana.

Bernat Joan i Marí 22/10/14 0:00

OPINIÓN | Bernat Joan i Marí

Guanyar o governar?

Fa prop de vint anys, vaig publicar un llibret en espanyol (sense que servís de precedent), titulat Ganemos el catalán (el vasco, el gallego)!.

Bernat Joan i Marí 13/10/14 0:00

OPINIÓN| Bernat Joan i Marí

Per la unitat

Veient com va avançant tot el procés cap a l’autodeterminació a Catalunya, ara mateix, hi ha una cosa que em preocupa fortament: la possibilitat que Espanya implosioni

Bernat Joan i Marí 25/09/14 0:00